Scăiuș – locul în care ne-am amintit din nou de satul românesc

29 August 2019 Off By Herea Darius
Scăiuș – locul în care ne-am amintit din nou de satul românesc

Marți, 27 august, a fost ziua în care, la orele serii, preoții din Cercul pastoral-misionar Reșița – Nord s-au întâlnit în Parohia Scăiuș, sat aparținător comunei Fîrliug, sub coordonarea părintelui Damaschin Tătaru.  Întâlnirea a început cu săvârșirea Acatistului Maicii Domnului – grabnic ajutătoare de un sobor din care au făcut parte preoții reșițeni Damaschin Tătaru de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” și pr. Daniel Țăpârdea de la Parohia „Sfântul Vasile cel Mare”, dar și preotul paroh Cristian Guran.  Răspunsurile la strană au fost date de toși preoții prezenți, coordonați de pr. Petru Berbentia. La această rugăciune deosebită, au participat și foarte mulți credincioși din parohie.

În continuare, întrunirea s-a desfășurat la casa unuia dintre buni credincioși ai parohiei, unde părintele Marius Ionuț Iovănescu, de la Parohia Ezeriș a prezentat un referat în care a vorbit despre „Biserica – centrul vieții spirituale a satului românesc”, folosind informații din scrierile Preafericitului Părinte Patriah Daniel și a părintelui Iustin Pârvu, ce au tratat subiectul acesta. De altfel, Părintele Patriah a subliniat că: „La sat, viaţa este înţeleasă și ca „timp binecuvântat pentru a sfinţi locul în care trăim”. Iar dacă sfinţim locul în care trăim pe pământ putem spera să primim și un loc în ceruri, «un colţișor în rai» – cum spunea Părintele Paisie Olaru de la mănăstirea Sihăstria de Neamţ”.

Tema propusă a provocat dezbateri interesante între preoții prezenți, dezbateri ce au dus la concluzia că, preoții trebuie să se implice și mai mult pentru ca Biserica să rămână „centru vieții” satului românesc, indifferent de greutățile prin care trece astăzi. În final părintele coordonator a mulțumit tuturor și a anunțat data viitoarei întâlniri.  O concluzie se impune: și întâlnirea de la Scăiuș și-a atins scopul. Merită să continuăm ! (Pr. Petru Berbentia)