Cerc pastoral în trei sate din Episcopia Caransebeșului

28 September 2019 Off By Pavel Canea
Cerc pastoral în trei sate din Episcopia Caransebeșului

Vineri, 27 septembrie, în 3 sate din Episcopia Caransebeșului s-a desfășurat întrunirea din acest an a clericilor aparținători Cercului pastoral-misionar Reșița Nord. Alături de ierarhul lor, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, s-au adunat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Zorlențu Mare și au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Părintele Episcop împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Toți preoții s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. Au fost prezenți la sfânta slujbă și credincioși din localitate și autorități locale.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și pentru Episcopii Caransebeșului Veniamin Nistor și Emilian Birdaș, dar și pentru preoții trecuți la Domnul ce au slujit în Parohia Zorlențu Mare. A fost susținut și un cuvânt de învățătură despre pericopa evanghelică a zilei de către părintele Emil Crăciun de la Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Reșița.

După momentul de rugăciune clericii împreună cu ierarhul au participat la Conferința: „Biserica în mijlocul satului: nume de slujitori vrednici ai altarelor de la sate, care au propovăduit Evanghelia lui Hristos și care s-au dăruit pentru credința ortodoxă și pentru libertatea și unitatea poporului român”, susținută de părintele Cristian Guran de la Parohia Scăiuș. Au urmat dezbateri pe marginea temelor propuse, cu referire la viața bisericească din parohiile rurale ale cercului.

„Am slujit în satul românesc și i-am pomenit pe înaintașii noștri pentru că în acest an suntem datori să-i pomenim și să-i cinstim pe toți preoții, învățătorii și primarii gospodari. Îi felicităm pe toți credincioșii participanți la Sfânta Liturghie și pe toți preoții aparținători acestui cerc pastoral-misionar. Îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe misiunea pe care preoții noștri o desfășoară în mod special în satele românești din Banatul Montan, pentru că majoritatea preoților din Episcopia Caransebeșului își desfășoară activitatea în mediul rural”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Întrunirea s-a încheiat cu săvârșirea slujbei Vecerniei în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Valeadeni, la finalul căreia părintele Sergiu Dalea a susținut o cateheză cu tema „Învățătura ortodoxă despre cinstirea sfinților”.