Sfințirea bisericii din Voislova

27 October 2019 Off By Pavel Canea
Sfințirea bisericii din Voislova

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a vizitat comunitatea parohială din satul Voislova, Protopopiatul Caransebeș. Părintele paroh împreună cu bunii credincioși din această localitate au lucrat în ultima perioadă la biserica parohială, ocrotită de Sfântul Dimitrie și de aceea Preasfințitul Lucian a sfințit sfântul locaș în această zi. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Voislova a fost ridicată în anul 1831.

După slujba de sfințire ierarhul a săvârșit și Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Alături de credincioșii din Voislova au fost prezenți la sfânta slujbă autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în port popular, care s-au împărtășit la momentul potrivit cu Sfintele Taine. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. „Am accentuat două lucruri care socotesc că sunt importante pentru lumea de azi și anume că Sfântul Dimitrie dincolo de semnificația vieții lui pentru creștinii lumii de astăzi, are și semnificația unui model creator de modele, de caractere, iar cel de-al doilea a fost legat de Sfântul Nestor, care și-a sacrificat viața și a pus în lumină slujirea lui ca modelul creat de dascălul său, Sfântul Dimitrie”, a precizat părintele profesor Tofană.

Pentru eforturile depuse la sfânta biserică părintele paroh Ion Bircea a fost hirotesit iconom de către Preasfințitul Lucian, iar credincioșii ce s-au implicat în lucrările de amenajare și înfrumusețare a sfântului locaș au primit din partea ierarhului Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.

„Trebuie să menționăm faptul că aici la Voislova și pe Valea Bistrei în general, tradițiile și obiceiurile, portul și graiul din Banat se păstrează la modul cel mai curat și autentic. Foarte mulți credincioși, tineri și copii au venit astăzi în costume populare la sfânta biserică, cinstind pe de-o parte satul românesc, iar pe de altă parte biserica din inima satului. Îi felicităm pe credincioșii de aici și pentru faptul că foarte mulți dintre ei s-au implicat pentru ca biserica din Voislova să arate așa cum o vedem astăzi. Exteriorul a fost înnoit, în interior pictura a fost primenită, iar în altar sfânta masă a fost refăcută. Îl rugăm pe Sfântul Dimitrie să le răsplătească tuturor pentru osteneala de care au dat dovadă, pentru că am constatat și aici că oamenii sunt implicați, iubesc biserica, rugăciunea, Casa lui Dumnezeu și întotdeauna răspund afirmativ chemării preotului atunci când este vorba de a înfrumuseța locașul de rugăciune”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

În cadrul Sfintei Liturghii Părintele Episcop l-a hirotonit preot pe diaconul Mihai Zaharia, care urmează să meargă în Parohia Dognecea, Protopopiatul Reșița.