Sfințirea bisericii parohiale din satul Ramna

9 December 2019 Off By Pavel Canea
Sfințirea bisericii parohiale din satul Ramna

În duminica a 27-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia Ramna, Protopopiatul Reșița, deoarece în ultima perioadă au fost efectuate lucrări la biserica parohială. Ierarhul a sfințit sfântul locaș, pecetluind sfântul jertfelnic și binecuvântând pictura ce a fost restaurată. În prezența autorităților locale și a numeroși credincioși Părintele Episcop a săvârșit după slujba de sfințire și Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Învierea Domnului”.

„Părintele paroh împreună cu membrii Consiliului și Comitetului parohial au lucrat foarte mult în ultima vreme la sfânta biserică pentru a o înnoi, sfântul locaș din Ramna fiind foarte vechi. Noi astăzi ne-am bucurat căci am binecuvântat o biserică luminoasă și înfrumusețată, dar în același timp este o bucurie pentru noi căci nu doar biserica văzută este îngrijită, ci părintele paroh este implicat foarte mult și în a zidi biserica din sufletele credincioșilor. Dovadă fiind faptul că la această sărbătoare au fost foarte mulți credincioși care s-au apropiat de Sfântul Potir și s-au împărtășit cu Sfintele Taine”, a arătat Preasfințitul Lucian.

Pentru frumoasa activitate pe care o desfășoară părintele paroh George Moteca, Preasfințitul l-a hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-a oferit diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian le-a oferit daruri tuturor copiilor prezenți la sfânta biserică.

Localitatea Ramna este atestată documentar în 1364 și a avut o biserică de lemn ridicată în 1725 cu hramul „Învierea Domnului”. Această comunitate parohială are 230 de familii cu aproximativ 700 de credincioși. Biserica actuală cu același hram „Învierea Domnului” a fost construită în 1770 în stil baroc. Ea a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian în data de 10 iunie 2008. Pictura a fost realizată în tehnica frescă de către pictorul Elvira Nica Dăscălescu în anul 1976.