Slujire arhierească la Biserica „Schimbarea la Față” din Reșița

30 December 2019 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească la Biserica „Schimbarea la Față” din Reșița

În Duminica după Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a fost alături de credincioşii reşiţeni. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în această ultimă duminică din anul 2019 în Biserica „Schimbarea la Faţă” din cartierul Govândari al municipiului reşedinţă de judeţ, încheind astfel ciclul slujirilor în acest an civil. Au fost la sfânta slujbă oficialităţi şi mulţi credincioşi printre care copii şi tineri, care au primit din partea ierarhului daruri. Părintele Episcop a adresat credincioşilor şi un cuvânt de învăţătură în care a explicat însemnătatea duminicii de după Naşterea Domnului.

„În evanghelia care s-a citit astăzi la Sfânta Liturghie am reauzit profețiile mesianice redate de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, profeții vechi-testamentare ce s-au împlinit odată cu venirea Pruncului Divin în lume. De aceea i-am îndemnat pe credincioșii veniți la biserică să citească scripturile Vechiului Testament, dar mai ales scripturile Noului Testament, Sfintele Evanghelii, Cărțile Sfinților Apostoli, întrucât de curând l-am cinstit și pe întâiul mucenic, apostol și arhidiacon Ștefan, cel care a fost victima învățătorilor de lege, a fariseilor fățarnici care l-au condamnat la moarte și l-au ucis cu pietre”, a spus Părintele Episcop.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La final ierarhul a mai subliniat și faptul că „trebuie să citim și să recitim scripturile Vechiului și Noului Testament și să înțelegem profețiile mesianice, dând dovadă de multă deschidere atât la inimă, cât și la minte, să avem o inimă curată înfrântă și smerită și o minte deschisă spre conlucrarea cu Duhul cel Preasfânt și în toată vremea să batem la porțile scripturilor cu mâinile virtuților”.

Construirea Bisericii „Schimbarea la Faţă” a început în anul 1999, lăcaşul de cult fiind sfinţit în anul 2011, în ziua de cinstire a Sfântului Ioan Gură de Aur, 13 noiembrie. De aceea această biserică din cartierul Govândari mai poartă şi hramul „Sfântul Ioan Gură de Aur”.