Uniți în post și rugăciune la Parohia Domașnea

11 December 2019 Off By Herea Darius
Uniți în post și rugăciune la Parohia Domașnea

Aflându-ne în perioada Postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, duminică, 8 decembrie, numeroși credincioși, tineri și copii, au participat prin numărul impresionant, pentru a cere de la „Doctorul trupurilor și al sufletelor noastre”, tămăduire trupească și mai ales sufletească, fiind prezenți în Biserica cu hramul „Sfântul Atanasie al Athonului” din Parohia Domașnea, Protopopiatul Băile Herculane, unde s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu, de către părintele arhimandrit Casian Rușeț – consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane și paroh al acestei parohii, părintele Nicolae Negrei de la Parohia Măru, părintele Marius Dănănău – secretar al Protopopiatului Băile Herculane, părintele Nicolae Valușescu de la Parohia Cornereva, părintele Pavel Găină de la Parohia Pecinișca și părintele Solomon Sîrbu de la Parohia Verendin.

În cadrul acestei taine, credincioșii prezenți au avut prilejul de a se închina Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost adusă spre închinare de la Parohia Măru din Protopopiatul Caransebeș. Această icoană a fost pictată pe Muntele Athos, în anul 1520. Găsită în cenușa unei biserici arse, se spune că una dintre minunile Icoanei Maicii Domnului este că această icoană a oprit un potop care se abătea peste sat, salvându-le oamenilor viața. După săvârșirea Sfintei Taine, părintele Nicolae Negrei a rostit un cuvânt vorbind despre această icoană și minunile sale.

În cuvântul său de învățătură, părintele arhimandrit Casian Rușeț a vorbit despre importanța cinstirii Maicii Domnului: „Un al treilea verset din Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel, în care sfântul apostol ne spune următoarele cuvinte «Iar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, ca pe cei de sub Lege să-i răscumpere, ca să dobândim înfierea». Adică prin întruparea Domnului nostru Iisus Hristos, prin femeie, noi dobândim înfierea și devenim și noi fiii lui Dumnezeu. Dacă raționăm că noi suntem fiii lui Dumnezeu, înseamnă că suntem frați cu Fiul lui Dumnezeu. Deci avem aceeași mamă. Și atunci ne punem întrebarea «Cum să nu o cinstim pe Maica Domnului?». Nu o spune un preot, nu o spune tradiția, ci o spune Sfânta Scriptură. De aceea, iubiți credincioși, dacă veți mai întâlni astfel de blasfemii la adresa Maicii Domnului, pentru că este o blasfemie să spunem că Maica Domnului este o simplă femeie. Haideți să ne aplecăm spre Scriptură și să răspundem la întrebări, răspunzându-ne noi înșine la propriile întrebări, dar și acelor întrebări care vin din jurul nostru. De ce? Pentru că noi când o cinstim pe Maica Domnului, trebuie să o facem conștienți de importanța Maicii Domnului în viața noastră”.

În încheiere, părintele protopop a mulțumit preoților slujitori și tuturor credincioșilor pentru prezența la această taină, în perioada Postului Nașterii Domnului, împreună cerând de la „Doctorul trupurilor și al sufletelor noastre” tămăduire trupească și mai ales sufletească. (Claudiu Românu)