Slujire arhierească la Moldova Nouă în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul

8 January 2020 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească la Moldova Nouă în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul

Ziua de 7 ianuarie este ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul și marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. În această zi Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă, o biserică de referință pentru credincioșii de la malul Dunării.  

Părintele Episcop a ales și în această zi să fie alături de preoții și credincioșii din Moldova Nouă, aici fiind și la Praznicul Bobotezei. La Sfânta Liturghie au fost prezente autoritățile locale și numeroși credincioși, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine. De asemenea, au fost la sfânta biserică și mulți copii și tineri, membrii ai Centrului de tineret „Sfânta Varvara”. Sfânta slujbă a fost înfrumusețată prin cântarea la strană de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La final Preasfințitul Părinte Episcop a rostit și un cuvânt de învățătură în care a subliniat printre altele îndemnul Sfântului Ioan Botezătorul adresat conaționalilor săi, dar care este foarte actual.

„Se cuvenea ca îndată după Botezul Domnului să-l cinstim cu mare bucurie duhovnicească pe cel care s-a atins de creștetul Mântuitorului. Am rămas cu mare bucurie la Moldova Nouă să slujim și astăzi în aceeași biserică numită pe drept cuvânt «Catedrala Clisurii Dunării». L-am cinstit la Sfânta Liturghie pe cel mai mare om născut din femeie, cel care a pregătit calea Domnului și a predicat poporului ales pocăința și i-a botezat pe oameni cu botezul pocăinței, ca îndreptați și purificați să-L poată aștepta pe Mesia Cel prezis de profeți. Și în lumea modernă, contemporană, Sfântul Ioan Botezătorul strigă la fel ca și în vechime: «Pocăiți-vă căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor». Ne îndeamnă și pe noi cei din secolul al 21-lea prin glasul care răsună în Sfânta Evanghelie, la pocăință și pregătire duhovnicească, ca Hristos să se nască în sufletul nostru, să se boteze în inimile noastre și să învieze în mințile noastre”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă a fost finalizată anul trecut și a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian în data de 15 august. Aproape 20 de ani s-a lucrat la sfântul locaș din cartierul nou al orașului de pe Clisura Dunării, lucrările majore fiind efectuate în ultimii 4 ani de când este paroh aici părintele Ion Nedelcu.