Slujire arhierească la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Bocşa-Vasiova

27 January 2020 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Bocşa-Vasiova

În Duminica a 32-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei „Naşterea Maicii Domnului” Bocşa-Vasiova din Protopopiatul Reşiţa. Cu acest prilej Părintele Episcop a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială.

„Am poposit duhovnicește în această parohie deoarece din anul 2014 aici nu am mai săvârșit Sfânta Liturghie sau o altă slujbă din cultul divin public. De aceea am socotit ca la început de an civil să vizităm parohiile în care nu am slujit de mai multă vreme. Credem că părintele paroh și credincioșii de aici s-au bucurat că am fost alături de ei și îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să-i binecuvinteze pe toți cei ce viețuiesc și se roagă în această parohie”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

La Sfânta Liturghie răspunsurile au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În cuvântul de învățătură ierarhul a explicat pericopa evanghelică în care a fost relatată întâlnirea dintre Mântuitorul Iisus Hristos şi Zaheu Vameşul. „Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos să primească și pocăința noastră a fiecăruia așa cum a primit pocăința vameșului Zaheu, să ascultăm și noi cuvântul Mântuitorului, căci El ne spune în inima noastră în fiecare zi și mai ales în fiecare duminică: «Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia», adică și noi suntem primiți de Mântuitorul dacă ne hotărâm să punem început bun vieții noastre”, a arătat Părintele Episcop.

Biserica parohială din Bocșa Vasiova a fost construită în anul 1763 pe locul uneia mai vechi incendiată în anul 1738. Este din piatră şi cărămidă, a fost pictată în 1897 de către Filip Matei, apoi a fost repictată în frescă de Gheorghe Vânătoru şi Traian Crisbăşeanu între anii 1958-1959. Pictura exterioară în frescă a fost executată de Ieremia Profeta între anii 1975-1976. La data de 10 noiembrie 1946, vrednicul de pomenire, episcopul martir al Caransebeşului, Veniamin Nistor a târnosit această sfântă biserică.