Episcopul Veniamin Nistor pomenit la 57 de ani de la trecerea sa la Domnul

5 February 2020 Off By Pavel Canea
Episcopul Veniamin Nistor pomenit la 57 de ani de la trecerea sa la Domnul

În urmă cu 71 de ani Episcopia Caransebeșului a fost desființată abuziv prin decretul din 5 februarie, 1949. Odată cu această hotărâre episcopul de atunci al Caransebeșului, Veniamin Nistor, a fost nevoit să se retragă la Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia.

În anul 1963, tot în data de 5 februarie episcopul martir, Veniamin Nistor, a trecut la cele veșnice. Astăzi, la 57 de ani de la acel eveniment, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit o slujbă de Parastas la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș. Aici episcopul Veniamin își doarme somnul de veci de la 1 august 2019, după ce a fost adus de la Alba Iulia în Eparhia Banatului Montan.

Rămășițele pământești au fost depuse în partea dreaptă a pronaosului necropolei Eparhiei Caransebeșului unde astăzi după slujba de pomenire a fost sfințită și placa funerară care împodobește mormântul celui de-al 6-lea episcop al Caransebeșului.

„Veniamin Nistor a trebuit să plece din cetatea pe care a iubit-o și a păstorit-o forțat de regimul comunist, dar la 70 de ani a revenit în cetatea sa. Pentru noi este foarte important că în timpul păstoririi aici la Caransebeș am reușit acest eveniment important, o restituire duhovnicească și istorică. Veniamin Nistor este legat și de mine personal, deoarece prin Mitropolitul Nicolae Corneanu această legătură s-a transmis din tată spiritual în fiu duhovnicesc. Veniamin Nistor l-a hirotonit în 1943 pe tânărul Nicolae Corneanu în treapta diaconiei, iar la plinirea vremii, în anul 2000, Mitropolitul Nicolae Corneanu m-a chemat și m-a hirotonit în treapta arhieriei”, a spus Părintele Episcop Lucian.

La acest eveniment au fost prezenți membrii Permanenței Consiliului Eparhial, preoții din municipiu și elevii seminariști din Caransebeș.  

Episcopul Veniamin Nistor își doarme somnul de veci în necropola Eparhiei Banatului Montan, alături de primul Episcop al Caransebeșului, Ioan Popasu, și Episcopul Emilian Birdaș, cel care a reînființat, în 1994, această eparhie. „O troiță de arhierei își dorm somnul de veci în această biserică închinată Sfântului Ioan Botezătorul. Veșnică pomenire tuturor episcopilor vrednici care au slujit cu demnitate și responsabilitate această de Dumnezeu păzită eparhie din țara noastră”, a mai arătat Preasfințitul Lucian la final.  

Episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului s-a născut în ziua de 10/22 februarie 1886 în comuna Araci (Arpătac), judeţul Covasna. După absolvirea studiilor de teologie la Sibiu, a urmat cursurile de doi ani la Facultatea de Teologie din Bucureşti. A fost preot militar, apoi a deţinut funcţii administrative în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, până la alegerea sa ca episcop, în 3 iunie 1941. Pe 8 iunie 1941, în Duminica Rusaliilor, a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Sibiu slujba hirotonirii întru arhiereu a noului Episcop al Caransebeşului, Veniamin Nistor, iar instalarea s-a făcut duminică, 24 august 1941.