Întrunire a Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord

26 February 2020 Off By Pavel Canea
Întrunire a Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord

Preoții Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord s-au întrunit marți, 25 februarie, în Biserica cu hramul „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul reșițean Govândari, la ședința programată pentru această lună. Întrunirea preoțească a început cu rugăciunea de seară a Vecerniei. La Sfântul Altar au fost rânduiți pentru slujire următorii preoți:  pr. Florin Hotea de la parohia Țerova, pr. Alin-Moisă Șendroni de la parohia Câlnic și pr. Samuel-Cornel Șendroni, preot slujitor la această parohie, iar ceilalți preoți prezenți au dat răspunsurile în cadrul sfintei slujbe de seară. Pe lângă preoții prezenți, la slujba de seară au participat și un număr important de credincioși.

La finalul slujbei pr. paroh Petru Berbentia și-a exprimat bucuria pentru organizarea acestei întâlniri în biserica parohiei și a mulțumit atât preoților cât și credincioșilor pentru prezența la această rugăciune de seară a Bisericii.

Partea a doua a întrunirii preoțești a avut loc în imediata apropiere a bisericii parohiale în sala de protocol a parohiei unde pr. Sergiu Dalea de la parohia Târnova a susținut un referat cu tema:„Mântuitorul Iisus Hristos binecuvintează copiii. Pastorația copiilor și îndemnuri scripturistice la aceasta”. Din referatul prezentat se poate concluziona că propunerea de a declara de către Sf. Sinod al Bisericii anul 2020, ca „An omagial al pastorației părinților și copiilor” are ca scop promovarea reperelor biblice și patristice privitoare la pastorația părinților și a copiilor și a modelului creștin de familie, precum și sublinierea rolului pedagogiei creștine în societatea contemporană. Hotărârea reprezintă o continuare firească a activităților pe care Biserica Ortodoxă Română le desfășoară pentru familia creștină și pentru copiii acestora.

Preocuparea față de educația moral-religioasă a copiilor, mai ales sub aspect spiritual, s-a intensificat în timpul actualului patriarh al Bisericii, astfel că în anul 2009 a fost stabilită prin hotărâre de sinod o duminică, prima după 1 iunie, dedicată părinților și copiilor și tot din anul 2009 programul național „Hristos împărtășit copiilor”, diverse tabere de vară, întruniri ale tinerilor, I.T.O. etc. Pentru că cei mai expuși multiplelor provocări și crize din societatea contemporană sunt copiii și tinerii, Biserica trebuie să găsească antidotul la virușii desacralizării credinței din sufletul copiilor și îndeamnă ca slujitorii ei – preoții, să nu se implice doar declarativ, ci e nevoie stringentă de-o implicare cât mai dinamică pentru a găsi rezolvări la ispitele și frământările cu care se confruntă copiii și tinerii astăzi. Tema referatului a fost una deosebit de provocatoare și actuală căci preoții prezenți au fost angrenați în diferite discuții obiective și pertinente și au căutat să-și împărtășească din experiențele proprii, dar și cum își pot îmbunătăți pastorația față de cele mai tinere vlăstare ale familiei: copiii.

Următorul subiect a fost cel legat de manifestarea devenită deja tradițională în toată țara precum și în municipiul Reșița și desfășurată anual în luna martie în preajma sărbătorii Buneivestiri și intitulată „Marșul pentru Viață”,  tema acestui an fiind numită: „Pentru viață. Pentru părinți. Pentru copii” și se va desfășura sâmbătă 28 martie, detaliile urmând a fi puse la punct în săptămânile ce urmează. Apoi ultimul subiect a fost cel referitor la desfășurarea săptămânii duhovnicești în perioada Postului Mare în toate parohiile cercului pastoral.

Întâlnirea preoților s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă precum și cu anunțarea calendarului desfășurării întrunirilor cercului pastoral în acest an în parohiile bănățene. (Pr. Emil Crăciun)