Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

3 February 2020 Off By Pavel Canea
Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

În ziua de prăznuire a Întâmpinării Domnului Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș, alături de un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii veniți la sfânta biserică au ascultat și un cuvânt de învățătură rostit de părintele inspector eparhial, Petrică Timiș. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu.

„Am socotit de bine ca și astăzi la Praznicul Întâmpinării Domnului să ne bucurăm duhovnicește împreună cu credincioșii noștri care vin în număr din ce în ce mai mare la Sfânta Liturghie și se împărtășesc cu Sfintele Taine. Dumnezeu să primească osteneala tuturor celor ce astăzi s-au rugat împreună cu noi și să-i binecuvinteze pe credincioșii, ctitorii și binefăcătorii Catedralei noastre, o biserică care reprezintă visul împlinit al înaintașilor noștri”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.  

La finalul Sfintei Liturghii Părintele Episcop i-a îndemnat pe credincioși să fie pregătiți în permanență să Îl întâmpine pe Mântuitorul căci El stă la ușă și bate mereu.

„Se cuvine ca la acest praznic să învățăm de la sfântul și dreptul Simeon cum să avem îndelungă răbdare, căci Domnul vine la noi dacă Îl primim cu brațele, inimile și sufletele deschise. De asemenea putem învăța și de la prorocița Ana că a-L primi pe Dumnezeu în inima ta înseamnă să te pregătești permanent, să postești, să te rogi și să ai întotdeauna o inimă curată”, a spus ierarhul.

Având în vedere că ziua de prăznuire a Întâmpinării Domnului a coincis anul acesta cu ziua de duminică, Preasfințitul Lucian a mai explicat și ce trebuie să învățăm din pericopa evanghelică a zilei. „Se cuvine să reflectăm la credința statornică și nezdruncinată a femeii cananeence, care alerga în urma Mântuitorului și Îl ruga să-i vindece fiica. Chiar dacă a pus-o la încercare, ea a insistat foarte mult și a strigat din toată inima: Doamne ajută-mă! Această rugăciune scurtă, dar profundă trebuie s-o avem și noi în mintea noastră în permanență. Iată cum învățăm de la femeia cananeeancă să ne rugăm și să avem credință profundă și constantă”.    

Catedrala Episcopală din Caransebeș are hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și a fost târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în urmă cu 10 ani, în data de 12 septembrie.