Filantropie la vreme de pandemie

14 April 2020 Off By Herea Darius
Filantropie la vreme de pandemie

Acum când întreaga planetă este bulversată și isterizată de ravagiile pe care un virus le face asupra oamenilor dar și prin implicațiile care au schimbat viața oamenilor, Biserica nu putea rămâne impasibilă în fața acestei epidemii, ci vine în ajutorul credincioșilor aflați în diverse nevoi și răspunde astfel cu multă filantropie la această vreme de pandemie. Astfel din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului  toate parohiile cărășene sunt chemate să sprijine cu timp și fără timp credincioșii din parohiile încredințate care se află în imposibilitatea de-ași cumpăra alimente fiind în vârstă sau bolnavi și nemaiputându-se deplasa, nu mai au cine-i ajuta, precum și familiile cu mulți copii și aflate în situație de risc.

Nici parohia noastră nu a rămas insensibilă la această chemare a ierarhului nostru dar și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos la ajutorarea aproapelui aflat în greutăți și nevoi și astfel la îndemnul-rugăminte al părintelui paroh Emil Crăciun, credincioșii din Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița au adus la biserică alimente neperisabile de strictă necesitate și produse sanitare și de igienă. După ce au fost căutate în toată parohia, mai multe familii au fost identificate și găsite cu multiple nevoi de natură socială. Produsele adunate la biserică de la credincioșii care-au dorit să rămână în anonimat au fost duse și împărțite de preoții parohiei și personalul angajat la mai multe familii din parohie. Produsele oferite au constat în: făină, făină de mălai, ulei, zahăr, orez, fasole boabe, fidea, apă, detergent, săpun, hârtie igienică, etc. Sigur acțiunea noastră reprezintă un gest mărunt dar este un gest normal și firesc să fim cât mai aproape de semenii noștri aflați într-o situație financiară foarte precară.

Acum când ne apropiem cu pași repezi de Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ne bucurăm că am putut aduce o rază de lumină și de speranță în sufletele acestor oameni care și-au cam pierdut încrederea că societatea actuală le poate oferi un viitor mai bun, dar nu și-au pierdut nădejdea și încrederea că singurul sprijin real le poate veni doar din mila și ajutorul lui Dumnezeu. Așa ne învață un sfânt contemporan cu noi Sf. Ierarh  Luca al Crimeei referitor la întrajutorarea semenilor noștri: „Iubiții mei în Hristos, să facem din toată inima faptele milostivirii, socotind pierdută ziua în care n-am ajutat pe cineva fie cu vorba bună, fie împărtășindu-i din inimă necazurile și suferințele, fie mijlocind prin rugăciune pentru el înaintea lui Dumnezeu”.

Menționăm că toate aceste activități filantropice s-au realizat prin respectarea măsurilor de protecție și igienă impuse și reglementate de autorități în vederea protejării tuturor celor implicați. Acțiunea de sprijinire a celor aflați în diverse nevoi va continua în acest fel, săptămânal la parohia noastră pe toată perioada stării de urgență. (Pr. Emil Crăciun)