Hramul Catedralei istorice din Caransebeș

23 April 2020 Off By Pavel Canea
Hramul Catedralei istorice din Caransebeș

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Catedrala istorică din urbea de pe Timiș și Sebeș și-a cinstit ocrotitorul, prilej cu care Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Această catedrală înseamnă foarte mult pentru Episcopia Banatului Montan. De aceea ne-am bucurat astăzi căci împreună cu preoții și diaconii, cântăreții și voluntarii de la această biserică am putut fi împreună și ne-am împărtășit cu Sfintele Taine la Sfânta Liturghie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ocrotește în mod special această catedrală, dar și foarte multe biserici din eparhia noastră. Totodată icoana Sfântului Gheorghe apare atât pe stema orașului Caransebeș, cât și pe stema Eparhiei Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Lucian la final.

În ziua de prăznuire a mucenicului Gheorghe, ierarhul i-a cerut sfântului să ne dea și nouă „mai mult curaj ca să biruim toate ispitele și toate problemele cu care ne confruntăm la ora actuală. Îl rugăm de asemenea pe mucenicul lui Hristos să ne întărească în credință și dragoste ca să-L mărturisim și noi cu timp și fără timp pe Mântuitorul Hristos Cel răstignit și înviat, căci El este sensul și esența vieții noastre”.

Catedrala istorică din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş.