Eroii neamului românesc pomeniți la Băile Herculane

30 May 2020 Off By Herea Darius
Eroii neamului românesc pomeniți la Băile Herculane

Joi, 28 mai, numeroși credincioși din Băile Herculane au participat la slujbele religioase săvârșite de părintele Marius Dănănău și părintele Constantin Cilibia. la Biserica „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune, prăznuind Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos.

În cuvântul său de învățătură la acest praznic, părintele Constantin Cilibia a precizat că: „Înălțarea Domnului la cer, în prezența ucenicilor, face parte din planul dumnezeiesc care, întărește învățătura Mântuitorului Hristos despre trimiterea Sfântului Duh «iar voi să ședeți în cetatea Ierusalimului până ce vă veți îmbrăca cu putere de sus» (Luca 24,49). Așadar, la numai 10 zile de la Înălțare va veni Duhul Adevărului, Duhul Cel Sfânt, care «va fi cu voi până la sfârșitul veacurilor» (Ioan 14, 16). De aceea, în perioada de la Înălțare până la Rusalii, salutul creștinesc va fi «Hristos S-a Înălțat!», iar răspunsul este «Adevărat S-a Înălțat»”

Tot astăzi, sărbătorindu-se și ziua de pomenire a eroilor neamului românesc, dând dovadă de gratitudine, preoții slujitori și credincioșii prezenți au comemorat pe toți eroii români. Astfel, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în fața monumentului din curtea bisericii, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

„Biserica a ales sărbătoarea Înălțării Domnului ca zi de pomenire a eroilor, pentru a ne învăța că există o legătură tainică între Crucea suferințelor, Învierea și Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos, pe de o parte, iar pe de altă parte, jertfa eroilor neamului care și-au dat viața pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român. Mai întâi, Hristos Domnul a trecut prin jertfa Crucii, apoi ne-a arătat bucuria Învierii și slava Înălțării la ceruri. Eroii români, căzuți pentru apărarea credinței și a patriei, merită recunoștința noastră, întrucât ei s-au jertfit pe ei înșiși, pentru ca noi să moștenim întreg tezaurul spiritual și material primit de ei de la înaintașii lor”, a precizat părintele Marius Dănănău.

La această comemorare a participat și domnul primar Cristian Miclău, împreună cu autoritățile locale, care au depus o coroană în fața monumentului, în semn de glorie pentru eroii neamului românesc. La final, părintele Marius Dănănău a mulțumit domnului primar pentru asigurarea transportului local pentru credincioșii care au dorit să participe la slujbele religioase oficiate în această perioadă a stării de alertă.