Instalarea noului preot paroh la Valea Bolvașnița

15 June 2020 Off By Herea Darius
Instalarea noului preot paroh la Valea Bolvașnița

În Duminica Tuturor Sfinților, la Parohia Valea Bolvașnița din Protopopiatul Băile Herculane a avut loc instalarea noului preot paroh, părintele Marius-Adrian Doran, transferat de la Parohia Macoviște din Protopopiatul Moldova Nouă.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, instalarea noului preot a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane, alături de părintele Solomon Sîrbu – fostul preot paroh al acestei parohii și părintele Marius-Adrian Doran, în Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Valea Bolvașnița.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele protopop a rostit un cuvânt de învățătură, spunând că: „Mărturisirea lui Iisus în fața tuturor, înseamnă, înainte de toate, a-L recunoaște ca Dumnezeu. Recunoscându-L ca Dumnezeu, nu ne considerăm autosuficienți, ci dependenți de El, atât cu privire la începutul, cât și cu privire la sfârşitul nostru. De aceea, unora le vine greu să creadă în El, pentru că acest lucru presupune dependența de Dumnezeu. Or, dependența de cineva nu-ți permite să faci chiar tot ce vrei. Dependența de Iisus, înseamnă să-I asculți și să-I urmezi cuvântul și poruncile, să te conformezi regulilor din instituția pe care a creat-o, și în care te-ai născut, prin botez, și anume, Biserica. Şi această urmare, sau conformare, nu e deloc uşoară. Ea presupune renunțări, sacrificii, curaj și demnitate. Când nu-I respecți poruncile, te lepezi de El; când îți este rușine să te închini, în autobuz, în tren, în maşină, sau pe stradă, trecând pe lângă o Biserică, te lepezi de El; când nu accepți dependența de El, te lepezi de El, socotindu-te pe tine în centrul lumii și crezând că totul se învârte în jurul tău. De aceea, părinții să-L mărturisească pe Iisus Hristos, în fața copiilor lor, prin viața lor morală; copiii să-L mărturisească pe Iisus in fața colegilor lor, prin a vorbi despre El și a nu se rușina de numele Lui.”

La finalul slujbei, părintele protopop a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii, vorbind, celor prezenți, despre scopul întâlnirii în această parohie: Ne aflăm aici pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care ni le-a dat și pentru a-l instala pe noul preot al parohiei dumneavoastră, pe părintele Marius-Adrian Doran, care este preot de aproximativ șase ani, slujind în Parohia Macoviște din Protopopiatul Moldova Nouă. Nu în ultimul rând, îi mulțumim părintelui Solomon, care a desfășurat o activitate frumoasă în parohia dumneavoastră, și îi dorim păstorire îndelungată părintelui Marius-Adrian, și cu aceeași nădejde, putem merge în continuare la drum, că părintele Marius va continua această activitate. De aceea, ca activitatea să fie dusă la un bun sfârșit, trebuie să fiți aproape unii de alții, să formați o familie mare, această familie fiind Biserica”, a precizat părintele protopop Iosif Frenț.

În continuare, părintele Marius-Adrian Doran a citit „Actul de onestitate și fidelitate față de Biserică”, apoi a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor pentru sprijinul acordat, încredințându-i pe credincioși că va fi alături de ei. 

Părintele Marius-Adrian Doran s-a născut la 26 mai 1989, în localitatea Ciclova Română din județul Caraș-Severin. Între anii 2004-2008, a studiat la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. A urmat, între anii 2008-2012, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie la Universitatea de Vest din Timișoara. A fost profesor de religie în localitățile limitrofe a Oraviței, între anii 2013-2015. A urmat studiile de Masterat, între anii 2016-2018, la Facultatea de Teologie din Caransebeș. În anul 2014 a fost hirotonit preot de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pentru Parohia Macoviște din Protopopiatul Moldova Nouă, acolo unde a slujit până în luna mai 2020. Începând cu data de 1 iunie 2020, părintele Marius Doran este preot paroh al Parohiei Valea Bolvașnița din Protopopiatul Băile Herculane. Localitatea Valea Bolvașnița este un sat aparținător al comunei Mehadia. Construcția Bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate, a început în anul 1790 și s-a definitivat în 1793, realizată prin ostenelile credincioșilor. În prezent, Parohia Valea Bolvașnița este de categoria I rural B, având 185 familii cu 618 credincioşi. (Claudiu Românu)