A fost binecuvântat exteriorul bisericii din Parohia Rusca

15 October 2020 Off By Pavel Canea
A fost binecuvântat exteriorul bisericii din Parohia Rusca

La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în Parohia Rusca din Protopopiatul Caransebeș. Aici ierarhul a binecuvântat exteriorul sfintei biserici, întrucât în ultima perioadă au fost efectuate lucrări de amenajare și înfrumusețare. După slujba de sfințire Părintele Episcop Lucian alături de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. Au fost prezente autorități locale și mulți credincioși din localitate, printre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Îi felicităm pe toți credincioșii acestei parohii și pe toți cei care astăzi au lepădat grija cea lumească și au venit la sfânta biserică. Îi mulțumim Mântuitorului Hristos că avem aici la Rusca o comunitate dinamică și activă și noi am venit chiar la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva să fim alături de acești buni credincioși și să binecuvântăm sfânta biserică. O rugăm pe sfânta Parascheva să ne ajute și nouă, să ne tămăduiască de bolile sufletești și trupești și să fie pe mai departe grabnic folositoare, pentru că Sfânta Parascheva îi ajută pe toți cei care se roagă cu multă credință în fața icoanei ei și a sfintelor ei moaște”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.

Pentru eforturile depuse la înfrumusețarea sfântului locaș, dar și pentru întreaga sa activitate pastoral-misionară, părintele paroh Marius Negoiță a fost hirotesit iconom-stavrofor. De asemenea, Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit și celor care s-au alăturat părintelui în realizarea lucrărilor la sfânta biserică, Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”.

„Mântuitorul Hristos să ne binecuvinteze pe toți, Maica Domnului să ne ocrotească, Sfinții Apostoli Petru și Pavel care ocrotesc această biserică, să ne ajute să fim cu o credință puternică și lucrătoare, iar Cuvioasa Parascheva, pe care astăzi o pomenim și o cinstim, să ne fie aproape, pentru că avem nevoie de rugăciunile sfinților în aceste vremuri complicate”, a mai adăugat Preasfințitul Lucian la final.

Biserica parohială din Rusca are hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și a fost construită între anii 1842-1845 în stil baroc provincial. Sfântul locaș a fost binecuvânt în anul 1912 de către Elie Miron Cristea și târnosit în 15 decembrie 1946 de către episcopul martir Veniamin Nistor. A fost pictat iniţial de Nicolae Popovici, mai apoi în 1946 pictura a fost înlocuită de Ioan Băleanu, iar în 1996 a fost pictat din nou de către Ioan Cosma din Timișoara. Reparații capitale s-au mai făcut în 1914 și 1946, dar și în anul 2018 când Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat interiorul bisericii.