Binecuvântare arhierească în Parohia Ohaba-Mâtnic

16 November 2020 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească în Parohia Ohaba-Mâtnic

Credincioșii din Parohia Ohaba-Mâtnic, Protopopiatul Caransebeș, s-au implicat în ultima perioadă, alături de părintele paroh Ioan Goloșie, pentru a renova și înfrumuseța biserica din localitate, dar au lucrat și la casa parohială. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în duminica a 25-a după Rusalii, la începutul Postului Crăciunului, pentru a binecuvânta ceea ce comunitatea din Ohaba Mâtnic a realizat.

Părintele Episcop a sfințit de dimineață exteriorul sfântului locaș după care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Întrucât părintele paroh s-a implicat foarte mult în realizarea lucrărilor, dar și pentru întreaga sa activitate pastral-misionară, ierarhul l-a hirotesit iconom. De asemenea, ctitorii și binefăcătorii au primit Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”. La momentul potrivit părintele protopop Florin Ciucur a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Nașterii Domnului.

Pentru această sărbătoare mulți localnicii din Ohaba-Mâtnic ce au venit la sfânta biserică s-au îmbrăcat în costume populare. După rugăciunea amvonului Preasfințitul Lucian a rostit și rugăciunea la intrarea în post. Totodată s-a rugat și pentru sănătatea celor care au suferit în incendiul din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț și pentru odihna sufletelor celor ce și-au pierdut viața în urma acestei tragedi.

Îndată ce s-a terminat programul liturgic la sfânta biserică, ierarhul a mers la casa parohială pentru a o binecuvânta. „În ultima vreme s-au efectuat lucrări importante, atât la sfânta biserică, cât și la casa parohială. Aici avem un preot dinamic și harnic, o comunitate euharistică mică, dar foarte atașată de sfânta biserică. De aceea la începutul Postului Nașterii Domnului am venit aici ca împreună să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește la Sfânta Liturghie și să ne împărtășim cu Sfintele Taine. Un număr mare de credincioși, chiar din prima zi a Postului Crăciunului s-au împărtășit cu Sfintele Taine. De asemenea, observăm că la biserică vin foarte mulți copii și tineri, părintele paroh fiind și profesor de religie  în comuna Copăcele”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.   

Biserica din Ohaba-Mâtnic are hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” și a fost construită în 1867, iar în anul 1901 turnul a fost acoperit cu tablă din cupru. Biserica a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Lucian la 14 iunie 2008. Înaintea actualei biserici a existat o biserică veche care a fost incendiată în timpul războiului austro-turc din 1788.