Părintele Ion Velcotă a fost condus pe ultimul drum

22 November 2020 Off By Herea Darius
Părintele Ion Velcotă a fost condus pe ultimul drum

Vineri, 20 noiembrie, părintele pensionar Ion Velcotă, fost preot al Parohiei Șopotu Vechi din Protopopiatul Băile Herculane, a fost condus pe ultimul drum.

Numeroși credincioși din Parohia Șopotu Vechi, respectând măsurile de siguranță împotriva virusului, l-au condus, cu ochii în lacrimi, pe ultimul drum pământesc pe părintele Ion Velcotă, fiu al satului, care i-a păstorit cu râvnă și devotament până la vremea pensionării.

La orele dimineții, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți, în Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din această parohie, acolo unde părintele Ion a propovăduit cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, întărind în inimile credincioșilor iubirea de Dumnezeu și Biserică. În continuare, slujba de prohodire a fost oficiată de către părintele inspector eparhial Petrică Timiș și părintele protopop Iosif Frenț, alături de un sobor de preoți, în cimitirul din satul în care părintele s-a născut, a copilărit și L-a slujit pe Dumnezeu până la plecarea sa de pe acest pământ.

Părintele Ion Velcotă s-a născut la 15 noiembrie 1954, în localitatea Șopotu Vechi, județul Caraș-Severin, din părinții Ion și Elisaveta. Școala primară, gimnazială și liceul le-a urmat la Anina, între anii 1967-1979, apoi a studiat la Institutul de Teologie din Sibiu, în promoția 1979-1983. În anul 1984, s-a căsătorit cu Valeria, cea care i-a devenit soție, preoteasă și mamă celor doi fii. În același an, părintele a fost hirotonit în Catedrala Mitropolitană din Timișoara de către Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae Corneanu și instalat ca paroh în satul natal, Șopotu Vechi, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, acolo unde și-a desfășurat cu râvnă misiunea preoțească până la pensionare, în anul 2019, iar ca dovadă, a fost hirotesit treptat sachelar, iconom și iconom-stavrofor de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în anul 2008.

Din căsătoria sa cu preoteasa Valeria, s-au născut doi băieți, Valentin-Ionuț și Adrian-Ioan.  Ca orice tată, s-a bucurat la nunta fiilor săi, însă cele mai mari bucurii și împliniri le-a trăit în 2018 și 2020, când i s-au născut cei doi nepoței, Cezar-Ioan și Efrem-Iosif-Ionuț. Mare i-a fost bucuria și a dat slavă lui Dumnezeu pentru aceste binecuvântări, pe care le-a primit de la Tatăl Ceresc. Tot prin lucrarea și binecuvântarea lui Dumnezeu, a slujit și la Taina Sfântului Botez a ambilor nepoți.

Părintele iconom-stavrofor Ion Velcotă s-a născut în veșnicie în seara zilei de 18 noiembrie 2020, după o grea suferință, cu bucuria pe chip că a putut sluji pe Dumnezeu mai bine de 35 de ani.

La 20 noiembrie 2020, a fost condus pe ultimul drum, spre Împărăția lui Dumnezeu, acolo unde va sluji Liturghia cea veșnică.(www.protopopiatulbaileherculane.ro)

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Veșnica lui pomenire!