Comunitatea parohială, un nou ACASĂ pentru familia preotului

17 December 2020 Off By Pavel Canea
Comunitatea parohială, un nou ACASĂ pentru familia preotului

În comunitatea de creștini ortodocși din Bocșa-Montană bucuria unui nou început al vieții duhovnicești, a debutat la praznicul Sfântului Apostol Andrei prin vizita arhierească a Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. Bucuria a avut multiple conotații spirituale prin aceea că, vizita canonică a ierarhului și slujirea arhiereștii Liturghii a fost coroborată cu hirotonia prin prezentare a noului preot paroh. Parohia a beneficiat de un moment mistic, hirotonie de preot chiar în biserica comunității în care va sluji.

Momentul festiv s-a prelungit prin aceea că, după două săptămâni de practică liturgică la Catedrala Episcopală a noului părinte Daniel-Ioan Adam, din binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, părintele Gheorghe Șuveți, protopopul Reșiței, l-a instalat pe noul preot paroh în 13 decembrie, în cadrul slujbei Vecerniei.

La eveniment au participat o seamă de credincioși din oraș, preoții din localitate, care au asigurat cântarea la strană, precum și familia noului preot. Din soborul slujitorilor care au asigurat oficierea slujbei de seară sub protia părintelui protopop, au fost următorii preoți: noul paroh Daniel-Ioan Adam, fostul paroh Ciprian Costiș, părintele Sevastian-Mihail Pană și părintele Valentin Costea.

Imediat după slujba de seară, părintele protopop a ținut un cuvânt de învățătură legat de semnificația momentului de învestire a noului preot paroh. A urmat citirea jurământului de fidelitate față de Biserică și ierarh a părintelui Daniel și au fost înmânate în mod simbolic Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile lăcașului de cult, care reprezintă însemnele investirii.

La final noul preot paroh a ținut o alocuțiune în care a mulțumit tuturor celor angrenați în formarea sa spirituală: lui Dumnezeu, ierarhului locului, părintelui protopop, familiei sale, profesorilor din învățământul teologic, părintelui Sevastian-Mihail Pană, preoților prezenți și bunilor săi credincioși. (Pr. dr. Daniel Crecan)