Uniți în post și rugăciune la Băile Herculane

23 December 2020 Off By Pavel Canea
Uniți în post și rugăciune la Băile Herculane

Vineri, 18 decembrie, la Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane, numeroși credincioși, tineri și copii s-au unit în post și rugăciune, participând la Taina Sfântului Maslu. Slujba a fost săvârșită de către părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane, alături de părintele ieromonah Filotei Gherman – starețul Schitului Bogâltin, părintele Nicolae Valușescu de la Parohia Cornereva, părintele Pavel Găină de la Parohia Pecinișca și diaconul Dragoș Rădoi.

Credincioșii prezenți s-au rugat lui Dumnezeu, alături de soborul preoțesc și diaconesc, cerând tămăduire trupească și mai ales sufletească. Cele șapte rugăciuni diferite care au fost rostite în cadrul slujbei Sfântului Maslu, de către soborul preoțesc, ocupă un loc central în sânul slujbei. Amintind milostivirea și bunătatea pe care Dumnezeu le-a arătat întotdeauna față de oameni, în ele se cere păzirea vieții bolnavului, ușurarea de chinuri, vindecarea și întărirea trupului și totodată iertarea păcatelor, tărie duhovnicească, primenirea întregii sale făpturi și înnoirea în Hristos a vieții sale. 

După săvârșirea Sfântului Maslu, părintele Filotei a rostit un bogat cuvânt de învățătură, vorbind despre Postul Nașterii Domnului, importanța rugăciunilor Sfântului Maslu și despre virusul care ne frământă în aceste vremuri de cumpănă. „Mai avem câteva zile până la Crăciun. Marea parte a postului a trecut. Postul este ofranda noastră pe care o aducem lui Hristos, este schimbarea noastră, apropierea noastră cât mai mult de Dumnezeu. Iată, astăzi ne-am rugat la Taina Sfântului Maslu… În primul rând, rugăciunile Sfântului Maslu nu sunt doar rugăciuni de vindecare, ci sunt și rugăciuni de pocăință, pentru că biserica este conștientă că păcatele sunt cele care aduc boală, suferință și moarte în lume. Omenirea o lua la vale, pe o pantă periculoasă, și Dumnezeu a fost nevoit să pună piciorul pe frână. De oriunde ar fi acest virus care ne frământă, nu contează. Dacă Dumnezeu l-a îngăduit să vină la noi, înseamnă că Dumnezeu are un scop pentru care a făcut lucrul acesta și El vrea să ne învețe ceva prin lucrul acesta, dorind să vadă cum ne raportăm noi când suntem puși, iată, într-o situație limită. Avem încredere în Dumnezeu sau nu avem încredere în El? Îl cunoaștem pe El sau știm doar câteva lucruri despre El? Să ne întărim în credință! Să ne întărim în Domnul nostru Iisus Hristos, care e viața noastră, care a venit în lume dintr-o fecioară curată, ca să-L cunoștem și să dobândim viața cea adevărată.”a precizat părintele ieromonah Filotei Gherman, starețul Schitului Bogâltin.

În încheiere, părintele protopop a mulțumit preoților slujitori și tuturor credincioșilor pentru prezența la această taină, pentru unirea în post și rugăciune, ca prin acestea, dar și prin împărtășirea cu Trupul și sângele Lui,  să-L așteptăm și să-L primim în peștera trupului nostru și ieslea sufletului nostru pe Pruncul Iisus Hristos, Care vine în lume și Se face om, pentru ca pe noi oamenii să ne ridice la viața duhovnicească și dumnezeiască. (Claudiu Românu)