Duminica după Botezul Domnului la Catedrala istorică din Caransebeș

11 January 2021 Off By Pavel Canea
Duminica după Botezul Domnului la Catedrala istorică din Caransebeș

În duminica după Botezul Domnului mai mulți credincioși din Caransebeș s-au rugat la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” alături de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie unde cu aproape 15 ani în urmă a fost instalat ca Episcop al Eparhiei Banatului Montan.

La sfânta slujbă răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei istorice „Gheorghe Dobreanu”, ce împlinește anul acesta 97 de ani de la înfiinţare. Cel mai longeviv dirijor al acestui cor a fost profesorul de muzică, compozitorul, dirijorul şi culegătorul de folclor Gheorghe Dobreanu, care a condus acest cor timp de 21 de ani (1975-1996).

„Se cuvenea ca la început de an civil să venim și în Catedrala istorică, să ne plecăm genunchii, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și să-L rugăm să ne ajute să ne continuăm activitatea publică în această eparhie istorică unde au păstorit vrednici episcopi. Îi îmbrățișăm duhovnicește pe toți cei care au fost astăzi la sfânta biserică și-L rugăm pe Mântuitorul să binecuvinteze cununa anului care a început, să ne dăruiască tuturor putere și sănătate și să izgonească din întreaga lume această boală care a cuprins tot neamul omenesc”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

La finalul Sfintei Liturghii Părintele Episcop a explicat în cuvântul său pericopa evanghelică care ilustrează începutul propovăduirii Domnului prin cuvintele „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor”. „Trebuie să înțelegem mai bine mesajul pe care astăzi ni-l dă și nouă Mântuitorul și să ne pocăim, să punem început bun vieții noastre, să ne mărturisim păcatele, dar în același timp să ducem în fiecare zi o viață responsabilă și demnă, în Hristos, pentru Hristos și pentru Biserica Lui”.

Catedrala istorică din Caransebeș are o istorie bogată, cu realizări și evenimente importante pentru Caransebeș și pentru trecutul întregului Banat. În această Catedrală au fost instalați toți episcopii Caransebeșului, iar până la reînființarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioșii din Caransebeș.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost construită în anul 1725, iar acum este biserică de parohie. În prezent necesită ample lucrări de restaurare atât la interior, cât și la exterior. Se lucrează la implementarea unui proiect european pentru a se putea reuși restaurarea completă a acestui emblematic sfânt locaș din Caransebeș.