Preasfințitul Părinte Lucian a slujit la Catedrala din Govândari

18 January 2021 Off By Pavel Canea
Preasfințitul Părinte Lucian a slujit la Catedrala din Govândari

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în duminica a 29-a după Rusalii în mijlocul credincioșilor Parohiei „Schimbarea la Față” din Reșița. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Schimbarea la Față” și „Sfântul Ioan Gură de Aur”, numită și catedrala din municipiul reședință de județ. Catedrala din cartierul Govândari, aşa cum îi spun reşiţenii, este concepută după modelul bisericii Caşin din Bucureşti.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La sfânta slujbă au participat credincioși din cartierul Govândari al Reșiței, dar și din întreg municipiu.

În cuvântul ce l-a rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian a subliniat faptul că mesajul evangheliei duminicale ne poate întări spiritual pe toți. „Minunea pe care a săvârșit-o Mântuitorul cu cei 10 leproși este o minune care răsună în sufletul fiecărui creștin autentic. Suntem cuprinși și noi de mai multe boli și iată tot neamul omenesc este cuprins de acest virus, dar dacă strigăm cu toată ființa noastră către Domnul așa cum au strigat cei 10 leproși, El ne va vindeca, ne va trimite să ne arătăm preoților, în sfânta biserică, ca împreună cler și popor să ne câștigăm mântuirea și vindecarea”.

„Fără Cuvântul vieții nu putem face nimic, El este începutul și sfârșitul, El este sensul și esența vieții noastre. De aceea evanghelia de astăzi este una dătătoare de nădejde, pentru că și bolile incurabile se vindecă dacă avem credință, căci ceea ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu și unde Dumnezeu voiește se biruiește rânduiala firii”, a mai subliniat Părintele Episcop.

De asemenea ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să fie răbdători la fel ca și Sfântul Antonie cel Mare, sărbătorit în data de 17 ianuarie. „Atunci când suntem ispitiți, când avem necazuri și suferințe trebuie să răbdăm, căci Dumnezeu este cu noi. Cu toții trebuie să îmbrățișăm viața duhovnicească, să iubim ostenelile și nevoințele duhovnicești pentru că Sfântul Antonie peste 80 de ani s-a nevoit și iată a câștigat cununa vieții de la Arhiereul cel Veșnic”.

Terenul pentru construirea Bisericii „Schimbarea la Față” din cartierul Govândari al municipiul Reşiţa a fost primit în anul 1991, având să deservească microraioanele II şi IV. S-a stabilit ca biserica să se ridice la intrarea în Parcul Tricolor, perpendicular pe axa bulevardului Republicii, spre Gara de Nord. Odată încheiată documentaţia, pe data de 1 martie 1999 s-a început decopertarea a zeci de tone de pământ pentru pregătirea spaţiului viitoarei biserici.

La începutul lunii iulie 1999, săpând pentru fundaţie, în zona viitorului altar, la o adâncime de aproximativ 4 metri, s-a descoperit o cruce de lemn, adusă de râul Bârzava. Dumnezeu a rânduit dinainte locul bisericii. În data de 13 noiembrie 2011 a avut loc târnosirea bisericii de către 4 ierarhi: ÎPS Laurenţiu  Mitropolitul Ardealului, PS Lucian Episcopul Caransebeşului, PS Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Gurie Episcopul Devei şi Hunedoarei.