Comunitatea din Parohia Milcoveni a primit vizita Părintelui Episcop Lucian

1 March 2021 Off By Pavel Canea
Comunitatea din Parohia Milcoveni a primit vizita Părintelui Episcop Lucian

În duminica a 34 – a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a cercetat o comunitate mai mică din cuprinsul Protopopiatului Moldova Nouă. Este vorba de Parohia Milcoveni, unde Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Deși parohia este una de gradul 3 rural, la sfânta biserică au venit un număr mare de credincioși să se roage alături de ierarh la Sfânta Liturghie și să se îmbogățească de cuvântul de învățătură.

Fiind duminica a doua din perioada Triodului, când se citește pericopa evanghelică despre Pilda fiului risipitor, Părintele Episcop Lucian a vorbit despre întoarcerea fiecăruia dintre noi la Tatăl Ceresc. „Suntem cu toții îndemnați în această duminică să punem început bun vieții noastre asemenea fiului risipitor, care o vreme și-a risipit avuția pe care tatăl i-a dat-o, dar după ce a sărăcit, mai ales din punct de vedere spiritual, și-a venit în sine și s-a dus la părintele său care l-a primit cu bucurie mare. Părintele primitor este cel care ne așteaptă pe toți la pocăință și tuturor ne va spune cuvântul evangheliei «fiul meu mort a fost și a înviat, pierdut a fost și s-a aflat»”.

„Suntem și noi chemați la înviere ca să aflăm Împărăția Cerurilor, de aceea trebuie să ne întoarcem chiar dacă am păcătuit și am cheltuit toată avuția în fărădelegi. Este vreme pentru fiecare să ne întoarcem «acasă», adică în Împărăția Preasfintei Treimi, pentru că suntem liberi cu adevărat atunci când suntem în Casa Părintelui Ceresc și când ne-am eliberat de păcate, de fărădelegi și suntem în voia lui Dumnezeu”, a mai spus ierarhul.  

Preasfințitul Lucian a săvârșit și Taina Hirotoniei în treapta preoției pentru părintele diacon Anton Vasile Sârbu, ce urmează să slujească în Parohia Peștere din Protopopiatul Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

După Sfânta Liturghie ierarhul a sfințit și casa parohială întrucât în ultima perioadă a fost amenajată și înfrumusețată. Pentru rodnica activitate în cei 5 ani de păstorire la Milcoveni părintele paroh Adrian Nacu a fost hirotesit iconom, iar credincioșii care au fost alături de părintele Adrian și l-au ajutat la lucrările bisericii, au primit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”. De asemenea, Preasfințitul Părinte Lucian a primit din partea preotului și credincioșilor din Milcoveni o icoană cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul acestei comunități.

Localitatea Milcoveni este situată în Valea Caraşului, la 24 km de Oraviţa, aproape de graniţa cu Serbia. Parohia are 78 familii cu aproximativ 175 credincioşi. Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Milcoveni a fost construită între anii 1832-1835 și pictată în 1837 şi în 1860, probabil de către Dimitrie Turcu, apoi de Filip Matei în 1903. Iconostasul aurit, de factură barocă, are icoane pictate pe pânză şi apoi aplicate. Ca urmare a deteriorării picturii sfântului locaș, aceasta a fost restaurată în 2000 de către pictorul orăviţean Mihai Bofan, costurile lucrării fiind suportate exclusiv de către credincioşi. Biserica a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Lucian în data de 5 aprlie, 2009.