Mărturisirea dreptei credințe la Catedrala Episcopală din Caransebeș

22 March 2021 Off By Pavel Canea
Mărturisirea dreptei credințe la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Deși anul acesta nu s-a organizat o procesiune cu icoane, la fel ca și în anii trecuți, mulți credincioși au venit cu icoane în Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală din Caransebeș, să mărturisească dreapta credință.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și părinții profesori de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.

La sfânta slujbă au participat și elevii seminariști, care alături de credincioși, au ținut icoane în mâini pe tot parcursul Sfintei Liturghii. Atât seminariștii, cât și credincioșii care s-au pregătit în prima săptămână din post, s-au apropiat de Sfântul Potir pentru a se împărtășii cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Episcopale.

„A fost o bucurie foarte mare la Caransebeș pentru că mulți credincioși au venit cu icoane în mâini și au participat la Sfânta Liturghie. De data aceasta nu am organizat o procesiune în Duminica Ortodoxiei așa cum ne-am obișnuit în ultima vreme, dar credincioșii foarte receptivi au venit de acasă cu icoane în mâini și au participat la toată Sfânta Liturghie, astfel, mărturisind cu toții într-un glas dreapta credință, în prima duminică din Postul Mare. Din anul 843 și până astăzi toată creștinătatea dreptmăritoare cinstește dreapta credință în prima duminică din sfântul și marele post al Paștilor”, a afirmat Părintele Episcop.

„Le mulțumim tuturor credincioșilor care au venit astăzi și au participat la Sfânta Liturghie și de asemenea, ne-am bucurat că foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Îi mulțumim Domnului pentru toate și Îl rugăm ca pe mai departe să ne ajute să mărturisim un Domn, o credință și un botez, să mărturisim împreună cu Sfinții Părinți dreapta credință și să nu ne îndepărtăm de acest nou Ierusalim, de Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească, pentru că doar aici ne îmbrăcăm cu putere de sus, doar aici primim har peste har și binecuvântare”, a mai spus Preasfințitul Lucian.

Tot în cadrul sfintei slujbe a fost citită și Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului.

La final a fost prezentat și împărțit ultimul număr al Foii Diecezane, publicația Episcopiei Caransebeșului, tuturor credincioșilor prezenți la sfânta biserică.