Pomenirea părintelui Alexandru Popoviciu la 140 de ani de la trecerea la cele veșnice

26 March 2021 Off By Herea Darius
Pomenirea părintelui Alexandru Popoviciu la 140 de ani de la trecerea la cele veșnice

,,Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”.

În data de 26 martie s-au împlinit 140 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Alexandru Popoviciu, preot cu înaltă pregătire intelectuală, vicar protopopesc și asesor consistorial, slujitor al Bisericii Sfinții Arhangheli din Fizeș. Cu această ocazie părintele pensionar Gheorghe  Dobre, precum și părintele paroh Vasilică Mutașcu, alături de credincioșii pe care îi păstorește au săvărșit după Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, slujba  parastasului pentru părintele Alexandru în avlia bisericii, loc în care se găsește mormântul părintelui.

La acest eveniment comemorativ ce se încadrează cu tematica omagială a anului 2021, au răspuns cu dărnicie un grup de credincioase, care s-au ocupat de toate cele ce au fost de trebuință pentru oficierea parastasului părintelui Alexandru Popoviciu.

În cuvântul de învățătură rostit, părintele pensionar Gheorghe  Dobre a evocat personalitatea părintelui zicând: , în documentele ce le-am găsit despre părintele am aflat că el a fost hirotonit preot pentru Biserica din Fizeș, ca răsplată pentru credincioșii din Fizeș, care s-au arătat statornici în credința strămoșească și nu au dorit să accepte presiunile vremii de trecere la uniatie”.

Părintele Alexandru Popoviciu a trecut la cele veșnice în data de 26 martie 1881,la vârsta de 52 de ani, în cel de-al 32 lea an al preoției. (Pr. Vasilică Mutașcu)