Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

15 April 2021 Off By Pavel Canea
Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Credincioșii care au ales să vină miercuri, 14 aprilie, la Catedrala Episcopală din Caransebeș, s-au rugat alături de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian l-a slujba Deniei Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul. Părintele Episcop împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat acest canon de pocăință din cadrul Utreniei de joi, un imn alcătuit din 9 cântări bogate, compuse, la rândul lor, din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”.

„Suntem într-o săptămână deosebită din Sfântul și Marele Post și am participat la o slujbă specială care ne îndeamnă la pocăință și la întoarcere, ne îndeamnă să medităm la ce am făcut pentru mântuirea noastră și ce ar mai trebui să facem să câștigăm și noi Împărăția Cerurilor, pentru ca acolo unde este Hristos să fim și noi. Să ne străduim să urcăm pe treptele desăvârșirii, să ne pocăim continuu și să ne rugăm neîncetat, să-i mulțumim lui Dumnezeu pururea pentru toate binefacerile și darurile pe care le revarsă cu îmbelșugare asupra noastră”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian la finalul slujbei.

De asemenea, Părintele Episcop i-a îndemnat în cuvântul său pe credincioșii prezenți să ia aminte și „la viața cuvioasei Maria Egipteanca, care i-a uimit pe contemporanii ei, dar care ne uimește și pe noi, pentru că dintr-o femeie desfrânată și dezordonată a devenit după 47 de ani de pocăință continuă, o sfântă, o cuvioasă bineplăcută lui Dumnezeu, o fecioară înțeleaptă, care și-a adunat în candela sufletului ei untdelemnul mântuirii”.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este oficiat de două ori în Postul Paștilor: în prima săptămână din Post – împărțit în patru zile în cadrul slujbei Pavecerniței Mari și miercuri, în a cincea săptămână, integral, în cadrul slujbei Utreniei zilei de joi.