Hramul Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș

26 April 2021 Off By Pavel Canea
Hramul Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș

În duminica Floriilor Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat numeroși credincioși din această parohie, dar și din alte cartiere ale localității, veniți să participe la sărbătoarea hramului bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La final Preasfințitul Episcop Lucian, a înmânat diplomele de merit și punguțe cu dulciuri, copiilor din Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” care au participat la Atelierul de pictură ,,Icoana pe sticlă” desfășurat în perioada Postului Mare.

„Am slujit dumnezeiasca Liturghie bucurându-ne de prezența multor copii și tineri. Trebuie să-i îmbrățișăm și să-i felicităm pe toți copiii creștini, evlavioși și râvnitori, pentru că ei sunt urmașii tinerilor și copiilor care au strigat în vremea aceea, în cetatea Ierusalimului «Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!» Și noi aici, la această parohie, L-am întâmpinat cu osanale și cu sufletele deschise pe Fiul lui Dumnezeu, Cel care după ce l-a înviat pe prietenul Său Lazăr, cea mai mare minune săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos în timpul activității Sale publice, a intrat triumfal în cetatea Ierusalimului. Să ne ajute Domnul să intrăm și noi în Ierusalimul cel de Sus și să ne bucurăm veșnic de iubirea și lumina cea necreată a Preasfintei Treimi”, a spus Preasfințitul Lucian la final.

„Se cuvine, de asemenea, să ne întărim duhovnicește și să ne încurajăm unii pe alții ca în săptămâna sfintelor pătimiri să putem urca pe Golgota, împreună cu Domnul, să ne răstignim patimile, poftele și răutățile și să înviem cu Hristos la o nouă viață duhovnicească, o viață autentică întru El, căci pentru aceasta a venit Mântuitorul în lume, ca noi să călcăm pe urmele Lui. Să ne asumăm crucea, să ne jertfim, să murim omului celui vechi și să înviem întru Adam cel nou, Cel care a restaurat neamul omenesc, ridicându-ne pe toți din robia păcatului și a morții”, a mai adăugat Părintele Episcop.

La momentul împărtășirii un grup de fete din parohie au interpretat pricesne alături de grupul „Ethos” al Episcopiei.

Biserica din cartierul Nord a fost donată Episcopiei Caransebeșului de comunitatea evanghelică de confesiune augustană în luna martie a anului 2017. Sfântul locaș, singurul din municipiu care are hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim”, se află în incinta Protopopiatului Caransebeș.