Pictura bisericii din Fârliug a fost binecuvântată

5 April 2021 Off By Pavel Canea
Pictura bisericii din Fârliug a fost binecuvântată

Comunitatea din Parohia Fârliug, Protopopiatul Reșița, a lucrat în ultima perioadă la înfrumusețarea sfintei biserici cu pictură. În duminica a 3-a din Postul Mare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în această parohie pentru a binecuvânta pictura realizată în interiorul și pridvorul sfântului locaș. Mai întâi ierarhul a binecuvântat o troiță ce a fost ridicată în curtea bisericii, după care a săvârșit slujba de sfințire a picturii.

Ziua a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Părintele Episcop Lucian, alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat mulți credincioși din Fârliug, precum și autoritățile locale.

„Am avut parte de o bucurie duhovnicească pentru că atât preotul, cât și credincioșii din această parohie, dar și doamna primar dimpreună cu tineri și copii, ne-au așteptat de dimineață în fața bisericii, îmbrăcați în costume populare și ne-au primit cu mare drag. Fiind Duminica Crucii, părintele paroh împreună cu credincioșii au rânduit să binecuvântăm o frumoasă cruce amplasată în avlia bisericii. Așadar, am sfințit mai întâi crucea din curtea bisericii și apoi am binecuvântat pictura din interiorul bisericii, mai ales pridvorul, pentru că aici avem o pictură nouă, pictura din biserică a fost doar restaurată”, a afirmat Părintele Episcop Lucian.  

Părintele paroh Daniel Popescu, precum și credincioșii care au contribuit la realizarea picturii și a troiței, au primit din partea Preasfințitului Lucian, Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

Ierarhul a explicat la final că trebuie să medităm în Duminica Crucii „la Crucea cea de viață făcătoare pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, dar pe de altă parte suntem chemați să medităm și la crucea vieții noastre. Fiecare dintre noi avem o cruce, «Câți în Hristos ne-am botezat, în Hristos ne-am și-mbrăcat», de aceea trebuie să ne purtăm crucea vieții cu demnitate și responsabilitate. Să nu ne rușinăm de cruce și de evanghelia lui Hristos, ci din contră să apărăm biserica, să mărturisim evanghelia și să-L propovăduim pe Mântuitorul prin cuvânt și faptă, iar dacă vom face acest lucru cu mult curaj și El va mărturisi pentru noi înaintea Părintelui Ceresc”.

Biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Fârliug este monument istoric și a fost construită în anul 1789. Din punct de vedere arhitectural, biserica s-a construit în stil baroc, din piatră, pe alocuri și cărămidă, cu iconostas de zid și fiind acoperită cu tablă galvanizată. Târnosirea sfântului locaș a fost săvârșită în data de 16 octombrie 1996, de ÎPS Laurențiu Streza, pe atunci Episcop al Caransebeșului.