Săptămâna serilor duhovnicești la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Vasiova

19 April 2021 Off By Pavel Canea
Săptămâna serilor duhovnicești la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Vasiova

În perioada 12 – 18 aprilie 2021, la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Bocșa Vasiova s-au desfășurat tradiționalele seri duhovnicești din Postul Paștelui.

Părintele paroh, dr. Daniel Crecan, a invitat pentru fiecare zi a acestei săptămâni, oameni apropiați bisericii, care să pună la sufletul credincioșilor acestei parohii fapte și povețe utile în aceste vremi tulburi.

Astfel, în prima seară a fost invitat un fiu al parohiei gazdă, unul dintre oamenii de seamă ai orașului Bocșa, medicul Marius Șoșdeanu, care a vorbit despre folosul rugăciunii și al credinței în procesul de vindecare al pacientului.

În cea de-a doua seară, după sfânta Vecernie, părintele dr. Daniel Crecan a  completat cuvântul său de înțelepciune printr-o comunicare pe tema postului, intitulată „Postul – beneficii sufletești și trupești”.

Ziua de miercuri, 14 aprilie, a fost una plină, bogată în rugăciune și credință. Sfânta Liturghie  a Darurilor Înaintesfințite a fost oficiată de preotul paroh dimpreună cu invitatul său, pr. Mihai Zaharia de la Docnecea, cel care a susținut și cuvântul de înțelepciune, abordând subiectul filantropiei, temă intitulată „Filantropie prin împlinirea poruncilor”. Seara, credincioșii vasioveni au luat parte la citirea Canonului cel Mare, fiecare rostind cu smerenie rugăciunea „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!” aplecându-se în metanie și făcând semnul sfintei  cruci.

Joi, 15 aprilie 2021, a fost una din zilele frumoase și importante, mai ales pentru copiii și tinerii Parohiei Vasiova. De la ora 16.00, membrii Centrului Catehetic „Vasiova”, însoțiți de coordonatorul pr. dr. Daniel Crecan și voluntarul Gabriela Șerban, au participat la un eveniment dedicat tinerilor ortodocși de pe raza orașului Bocșa, o frumoasă și necesară întâlnire a tuturor Centrelor de tineret și Catehetice din Bocșa și Berzovia, eveniment găzduit de pr. Valentin Costea și coordonat de pr. insp. Mihai Ciucur.

De la ora 18.00, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Vasiova, după Sfânta Vecernie, Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” și voluntar al Centrului Catehetic „Vasiova”, a povestit credincioșilor despre activitatea celor șapte ani împliniți ai Centrului, exemplificând cele spuse  printr-o binevenită proiecție a celor mai importante activități desfășurate de copiii și tinerii din Vasiova, de la începuturile Centrului și până în prezent. S-au derulat peste 200 de imagini, care au fost savurate de privitori, tineri și mai puțin tineri, unii parte din aceste activități.

Ziua de vineri, 16 aprilie, a debutat cu Sfânta Liturghie a Darurilor Înaintesfințite oficiată de părintele paroh Daniel Crecan și invitatul său, pr. Ștefan-Ionuț Pușchiță de la Ocna de Fier, cel care a și pus la sufletul credincioșilor un cuvânt despre rugăciune ca simbol al unității și comuniunii celor credincioși.

Ciclul serilor duhovnicești din acest post al sfintelor Paști de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Vasiova s-a încheiat duminică, 18 aprilie 2021, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de șapte vrednici preoți, apropiați parohiei: pr. Gheorghe Dobre, pr. Petrică Ghimboașă, pr. Ciprian Costiș, pr. Vasilică Mutașcu, pr. Mihai Zaharia, pr. Daniel Adam și pr. dr. Daniel Crecan.

S-a încheiat astfel o săptămână binecuvântată, bogată în rugăciune și cuvinte de învățătură, o săptămână în care, deși în condiții de restricții, potrivit rânduielilor, credincioșii s-au putut bucura de rugăciune alături de alți semeni, de meditație și întărire în credință. În această frumoasă și bogată săptămână, ne-am amintit, mai ales, cuvintele Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care, într-una dintre predicile sale, ne îndemna: „Acum, mai mult ca niciodată, suntem chemați la pocăință, smerenie, dragoste, ascultare și la fapte bune. Trebuie să ne înarmăm duhovnicește ca să plecăm pe drumul Golgotei, spre Crucea lui Hristos și spre Învierea Lui, care a fost, este și va rămâne învierea noastră.” (Gabriela Șerban)