A treia zi de Paști la Catedrala „Învierea Domnului”

4 May 2021 Off By Pavel Canea
A treia zi de Paști la Catedrala „Învierea Domnului”

În a treia zi de Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”. Împreună cu soborul slujitor și credincioșii care au venit și în această zi la cel mai important sfânt locaș din Eparhia Banatului Montan, s-au rugat la Sfânta Liturghie, oficiată de către ierarh.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La finalul sfintei slujbe părintele Ovidiu Văran, slujitor al Catedralei Episcopale din Caransebeș, a vorbit celor prezenți despre ce trebuie să facă omul ca să poată experimenta bucuria Învierii.

„Așa cum moartea este izvorul tuturor amărăciunilor, tot astfel Învierea Mântuitorului Hristos este izvorul oricărei bucurii. E de ajuns ca omul să-și deschidă ochii spirituali și să vadă că Domnul cel Înviat e singurul care dă sens și bucurie adevărată vieții celei amare a omului pe pământ. Viața pământească a omului nu este altceva decât o neîncetată luptă cu moartea, cu înaintemergătorii ei, adică, cu ispitele, păcatele și bolile trupești și sufletești”, a spus părintele Ovidiu.

Făcând referire la pericopa evanghelică ce s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii  a afirmat că „drumul parcurs de cei doi ucenici devine drumul vieții noastre, la care Hristos participă activ, chiar dacă uneori omul are impresia că e părăsit în ispite de Dumnezeu. Cererea celor doi de a rămâne cu ei, devine rugăciunea noastră înălțată către Domnul în ispitele, păcatele și bolile noastre, care aduc frica întunericului iadului lipsit de sens, de cuvânt și raționalitate dumnezeiască”.

„Frângerea pâinii și deschiderea ochilor celor doi ucenici, devine unirea noastră cu Hristos prin Sfintele Lui Taine, împărtășirea cu Trupul și Sângele Lui. Devenim prin unirea cu Hristos cel Înviat, concorporali (de un trup) cu El, altoindu-ne pe El ca niște mlădițe într-o viță de vie”, a mai spus părintele Văran.

Întrucât anul acesta a doua zi de Paști a coincis cu pomenirea Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, 3 mai, credincioșii ce au venit la Catedrala Episcopală să se roage luni, dar și marți 4 mai, au avut bucuria să se închine la o părticică din moaștele acestui sfânt. Sfintele Odoare au fost primite în anul 2018 de la Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei și se păstrează la Paraclisul Episcopal „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Centrului Eparhial din Caransebeș.