Bucurie duhovnicească la Moldova Nouă

30 May 2021 Off By Pavel Canea
Bucurie duhovnicească la Moldova Nouă

În duminica a 5-a după Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de preoții și credincioșii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Moldova Nouă. Părintele Episcop a mers în această comunitate deoarece s-a lucrat aici în ultima perioadă la amenajarea exteriorului sfântului locaș. Preasfințitul Lucian a săvârșit slujba de sfințire a exteriorului bisericii după care a oficiat și Sfânta Liturghie.

De dimineață l-au așteptat pe ierarh mulți credincioși, printre care numeroși copii și tineri îmbrăcați în costume populare, pentru a participa la acest moment important de sărbătoare.

Pentru că la această parohie se desfășoară o lucrare articulată, atât spirituală, culturală, pastoral-misionară, dar și administrativă și social-filantropică Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit preoților, ctitorilor și binefăcătorilor Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș.

„Îi felicităm pe toți cei care s-au implicat în această lucrare frumoasă, pe părinții slujitori, pe părintele protopop Bogoliub Martinovici, îl felicităm pe domnul primar, dar și pe domnul primar onorific, Matei Lupu, și toți cei care se numără printre ctitorii și binefăcătorii bisericii și așezământului pe care astăzi l-am sfințit. Îl rugăm pe Dumnezeu să vă ocrotească și să vă răsplătească tuturor jertfa”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Fiind ultima duminică din luna mai s-a dat citire și mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a binecuvântat și noul sediu al Protopopiatului Moldova Nouă, amenajat în ultimii ani în apropierea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din oraș. O parte a acestui sediu va deservi pentru activitățile social-filantropice pe care le desfășoară Parohia.

Parohia Sf. M. M. Gheorghe are și un Centru de tineret, desfășurând după un program bine stabilit mai multe activități spirituale și cultural-artistice ce vin în sprijinul copiilor și tinerilor, în special pentru cei care provin din medii defavorizate. Parohia se îngrijește să le ofere zilnic și o masă caldă câtorva zeci de persoane vârstnice.

„Astăzi, bucuria noastră a fost îndoită. Pe de-o parte, am sfințit lucrările la Sfânta Biserică și la noul sediu al protopopiatului, iar, pe de altă parte, am sfințit acest centru pastoral-misionar, dar și social filantropic. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate, pentru această duminică frumoasă, pentru faptul că, pe Clisura Dunării, la Moldova Nouă, avem o misiune articulată, atât din punct de vedere pastoral-misionar, cât și social-filantropic, și nu putem uita că aici, la Moldova Nouă, avem două centre de tineret foarte active, în care tinerii membri sunt atașați de Sfânta Biserică, mulți dintre ei împărtășindu-se astăzi cu Sfintele Taine”, a mai precizat Părintele Episcop, subliniind faptul că, pe lângă misiunea pastorală și socială, în orașul de pe Dunăre, se desfășoară cu succes și o misiune catehetică, menită să apropie tânăra generație de Hristos și de Biserica Sa, invitându-i, încă din copilărie, la o părtășie continuă cu Izvorul de apă vie, spre a izvorî într-înșii „izvor de apă curgătoare spre viaţă veşnică”.

Biserica cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă a fost zidită între anii 1774-1777. A fost precedată de un sfânt locaş din lemn, ridicat în 1733. Biserica este construită din piatră și cărămidă, în stil baroc, cu un singur turn în partea de apus, așa cum sunt majoritatea bisericilor din Banat. Pictura murală este executată în ulei, în stil baroc, în anii 1878 şi 1901 de către pictorul Gheorghe Putnic din Biserica Albă.