Izvorul Tămăduirii prăznuit în orașul-stațiune Băile Herculane

8 May 2021 Off By Herea Darius
Izvorul Tămăduirii prăznuit în orașul-stațiune Băile Herculane

În fiecare an, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii în prima vineri după Praznicul Învierii Domnului. Numele de „Izvorul Tămăduirii” amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Așadar, la acest praznic din anul mântuirii 2021, închinat Maicii Domnului, numeroși credincioși din Băile Herculane au participat la slujbele religioase oficiate de către părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane și părintele diacon Dragoș Rădoi, în care au fost înălțate rugăciuni către Dumnezeu și Maica Domnului nostru Iisus Hristos. În prima parte, această sărbătoare a fost prăznuită cu săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii, în Biserica cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului” din orașul balnear.

Fiindcă acest praznic este închinat Maicii Domnului, părintele protopop a rostit un cuvânt bogat de învățătură în care a vorbit și despre rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. „Știm cu toții că de-a lungul timpului, Maica Domnului a săvârșit foarte multe minuni celor care se roagă cu credință, cu dragoste și cu sinceritate. Trebuie să avem nădejde că, dacă apelăm la ajutorul Maicii Domnului, va răspunde la rugăciunile noastre. În multe rugăciuni, ea este numită Maica tuturor, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos, când a fost răstignit pe cruce, ne-a încredințat-o pe Maica Sa, zicând ucenicului Său iubit Ioan: «Fiule, iată mama ta!»… Și prin el, este și a noastră, a tuturor. Astfel, putem spune sau putem fi încredințați de aceste cuvinte ale Mântuitorului, pentru că, dacă în rugăciunea «Tatăl nostru» ne convingem că avem un Tată sus, în ceruri; și prin rugăciunile închinate Maicii Domnului trebuie să ne convingem că avem și o Maică în ceruri, care se roagă pentru fiecare dintre noi, în fața Fiului Său”, a subliniat părintele protopop Iosif Frenț.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, slujitorii bisericii, alături de credincioși, au pornit într-o procesiune, mergând la troița de lângă izvorul de apă plată „Domogled”. Aici a fost oficiată slujba sfințirii celei mici a apei. În cadrul acestei slujbe, odată cu sfințirea apei, s-au rostit și rugăciuni pentru păzirea acestei stațiuni și pentru această țară și toți locuitorii ei, pentru a fi alungată „arătarea urâtă și rea”, adică duhul cel rău.

„Să o rugăm pe Maica Domnului ca în această zi, în care prăznuim Izvorul Tămăduirii, tuturor să ne dăruiască un strop din acea apă a izvorului ca să ne tămăduim de toate bolile cele sufletești și trupești.”, a îndemnat părintele protopop.

La final, credincioșii au fost binecuvântați cu aghiasmă, iar la plecare au luat din aceasta și pentru acasă. După cum spune chiar rugăciunea rostită în cadrul slujbei de sfințire, aghiasma are puterea de a alunga duhurile necurate din casele creștinilor și de a curăța mintea de gândurile cele rele de peste zi. (Claudiu Românu)