Slujire arhierească în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița

3 May 2021 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița

La Praznicul Învierii Domnului Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a obișnuit ca în prima zi să slujească la Catedrala Episcopală din Caransebeș, iar în a doua zi a Învierii să cerceteze și credincioșii din municipiul reședință de județ. În acest an Părintele Episcop a ales să meargă la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reșița. Această biserică a avut un destin aparte, fiind singura construcție translatată din Banat.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat credincioși din parohie, dar și din alte cartiere ale Reșiței. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos„ al Episcopiei Caransebeșului.

„Suntem datori ca în aceste zile, dar și în cealaltă vreme a vieții noastre să călcăm pe urmele Domnului, să fim și să rămânem fii ai Învierii Lui și să fugim de păcate și de diavol. Să încercăm să fim drepți și să practicăm sfintele virtuți ale desăvârșirii, permanent să batem cu mâinile virtuților la porțile scripturilor și să înțelegem că pentru noi și pentru a noastră mântuire Hristos a fost răstignit, a murit pe Cruce și a înviat, dăruindu-ne tuturor viață veșnică. Se cuvine ca în aceste zile să ne veselim duhovnicește, iar toată viața să încercăm să fugim de păcate, fărădelegi, patimi și de toate răutățile”, a subliniat Părintele Episcop la final.

Pe lângă programul liturgic, slujitorii împreună cu membrii Comitetului Parohial desfășoară mai multe activități de ajutorare a persoanelor nevoiașe. Aceste acțiuni au fost intensificate mai ales în ultima perioadă, întrucât pandemia a afectat mulți bătrâni și copii din parohie.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița, se află în Centrul Civic și a fost construită în anul 1872, fiind singura biserică din sud-vestul țării care în anul 1985 a fost translatată pe o distanță de 55 metri și înconjurată de blocuri. Deși de reșițeni este cunoscută ca Biserica „Pătru Iacob”, totuși ocrotitorii acesteia și ai parohiei aferente sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.