Evenimente spirituale în Valea Almăjului

19 June 2021 Off By Pavel Canea
Evenimente spirituale în Valea Almăjului

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers vineri, 18 iunie, în Valea Almăjului pentru a participa alături de clericii din această zonă la două slujbe de pomenire pentru cei adormiți. Sfintele slujbe au fost oficiate în cimitirele din Parohiile Eftimie Murgu și Bozovici. Împreună cu Părintele Episcop și preoții aparținători Cercului pastoral-misionar „Valea Almăjului” s-au rugat pentru cei dragi ai lor și credincioșii din cele două parohii.

După sfintele slujbe a avut loc o conferință în care a fost prezentată tema „Moarte sau adormire în spiritualitatea creștin ortodoxă? Asocieri și disocieri”, de către părintele Ion Cherescu de la Parohia Bozovici.

De asemenea, au fost elogiate și personalitățile ce au marcat istoria locală și își dorm somnul de veci în cimitirele parohiale. Cu acest prilej au fost dezbătute și problemele întâmpinate în lucrarea pastoral-misionară desfășurată de preoții aparținători Cercului Valea-Almăjului.

„La odovania Praznicului Înălțării Domnului și cu o zi înainte de pomenirea celor adormiți, moșii de vară, am socotit de bine să oficiem parastase de obște în parohiile Episcopiei Caransebeșului. Foarte mulți credincioși au venit la aceste parastase aducând prinoase, ca acestea să fie binecuvântate și mai departe să fie date de pomană pentru odihna celor dragi care s-au pomenit. Cimitirele parohiale sunt locuri sacre și aici se cuvine periodic să venim și împreună cu pace Domnului să ne rugăm pentru cei care fac parte din Biserica triumfătoare. Noi suntem datori să ne rugăm pentru ei și să fim atenți atunci când Biserica ne cheamă să îi pomenim”, a subliniat Preasfințitul Lucian.   

Și în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare ale Eparhiei unde au mers delegații Părintelui Episcop, pentru a săvârși slujbe de pomenire în cimitirele parohiale și a organiza conferințe pe tema anului comemorativ.

Acest program face parte din proiectul Episcopiei Caransebeșului de a vizita și sluji în majoritatea cimitirelor din întreaga eparhie, pe întreg anul 2021, an comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

Tundere în monahism

Tot în această zi Preasfințitul Părinte Lucian împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, au oficiat Slujba Vecerniei la Așezământul monahal social „Țara Almăjului” Bozovici și au tuns în monahism pe părintele Petrică Zamela, administratorul acestui așezământ. Nașul de călugărie a noului monah ce a primit numele de Teofil, a fost Preasfințitul Părinte Nicodim.

La acest eveniment au luat parte mai mulți preoți, diaconi, monahi, monahii, precum și credincioși apropiați de noul monah Teofil și de Așezământul monahal social „Țara Almăjului” Bozovici.

Piatra de temelie a acestui așezământ mănăstiresc a fost pusă în 22 septembrie, 2013, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În 29 august 2018, biserica așezământului monahal-social „Țara Almăjului” a fost târnosită  la sărbătoarea „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

Aşezământul a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni, de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În incinta aşezământului funcţionează un cămin pentru persoane vârstnice şi nevoiaşi. De asemenea, va funcționa aici și un centru pentru tineret, unde vor fi desfăşurate acţiuni educative, culturale, spirituale şi tabere.