Hramul Parohiei „Sfânta Treime” din orașul Anina

22 June 2021 Off By Pavel Canea
Hramul Parohiei „Sfânta Treime” din orașul Anina

În a doua zi de Rusalii, la sărbătoarea Sfintei Treimi, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost împreună cu preoții și credincioșii din orașul Anina. Părintele Episcop a mers în această comunitate deoarece Biserica din cartierul Steierdorf și-a sărbătorit hramul. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară ce se află în curtea sfăntului locaș, la care au participat mulți credincioși, copii și tineri îmbrăcați în costume populare, dar și autorități locale.

Slujirea a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. După Sfânta Liturghie Fanfara orașului a prezentat un concert de cântece patriotice și tradiționale.

Parohia din cartierul Steierdorf se bucură și de o frumoasă activitate cu tinerii și copiii, având sub oblăduire Centrul de tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. Tinerii de aici beneficiază de meditaţii la matematică şi geografie, de tabere tematice; participă activ la rânduiala slujbelor (în strană şi ca paracliseri), la catehizare, seri de film, atelier de lucru manual şi pelerinaje.

„Ne-am bucurat că astăzi au fost receptivi la chemarea bisericii credincioși din toată Anina, nu doar din acest cartier Steierdorf. Noi i-am îndemnat pe cei ce au venit la sfânta biserică să creadă cu toată ființa lor în Dumnezeu, Cel unul în ființă și întreit în persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Să rostească Simbolul de credință niceo-constantinopolitan, pentru că în acesta este sintetizată dogma Preasfintei Treimi. Noi credem și ne închinăm lui Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt, Treimii celei de o ființă și nedespărțită. Să spunem cu toții: « Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Ţie!»”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

Biserica „Sfânta Treime” din Anina este un locaș de cult nou, fiind ridicată între anii 2005-2009 pentru credincioșii ortodocși, într-un cartier în majoritatea lui populat de credincioși romano-catolici. La 1 noiembrie 2009, biserica a fost târnosită de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Pictura bisericii a fost realizată în tehnica frescă, fiind executată de către pictorii Dumitru Bănică din București și Gheorghe Bondoc din Curtea de Argeș. Pictorul Ștefan Lucian din Neamț a  pictat pridvorul bisericii. În 6 noiembrie 2011 a avut loc sfințirea picturii.