Sărbătoare în localitatea istorică Mercina

16 August 2021 Off By Pavel Canea
Sărbătoare în localitatea istorică Mercina

În duminica a 8-a după Rusalii, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de comunitatea Parohiei Mercina, Protopopiatul Moldova Nouă. Părintele Episcop a fost întâmpinat de credincioşi și de fanfara localității în fața Bisericii parohiale ce și-a sărbătorit hramul. Cu toții s-au rugat în continuare la Sfânta Liturghie oficiată de ierarh împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Această vizită a Preasfințitului Părinte a fost prilejuită de ziua hramului bisericii pe de-o parte, dar și de cei 600 de ani de atestare documentară a localității Mercina. De asemenea, au fost aniversați și 10 ani de la ultima vizită a Preasfințitului în această parohie, atunci când a târnosit sfântul locaș de aici. Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată în anul 1793.  Prima atestare documentară a satului este din 28 aprilie 1421, printr-un act de zestre dat de Ioan Nnagylaki lui Nicolae şi Gheorghe Ksaki.

Au participat la această sărbătoare numeroși credincioși, autorități locale și mulți fii ai satului care activează în diferite domenii atât în țară, cât și în străinătate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Pentru activitatea remarcabilă în apărarea valorilor creștine, slujirea Bisericii lui Hristos și a comunității umane, domnului profesor universitar doctor Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București și cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB, fiu al satului Mercina, Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a II-a pentru mireni.

De asemenea, părintelui paroh Constantin Bența și domnului primar Dănuț Mușa, al comunei Vărădia, le-a conferit Diploma de onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, iar celorlalți ctitori și binefăcători, Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

După momentul de rugăciune de la sfânta biserică Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit și casa parohială, recent renovată, precum și o placă comemorativă pentru cei 600 de ani de atestare documentară.

În ajunul praznicului „Adormirii Maicii Domnului”, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie și Prohodul Maicii Domnului la Catedrala Episcopală din Caransebeș.