Zi de sărbătoare deosebită la Biserica din Băile Herculane

9 August 2021 Off By Pavel Canea
Zi de sărbătoare deosebită la Biserica din Băile Herculane

În orașul-stațiune Băile Herculane se află biserica ce are hramul „Schimbarea la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos. Acest sfânt locaș și-a sărbătorit hramul vineri, 6 august, dar și în duminica a 7-a după Rusalii, la două zile după praznicul Schimbării la Față, slujitorii și credincioșii de aici au trăit o nouă zi de sărbătoare deosebită. În această zi, Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului a venit în mijlocul acestei comunități euharistice pentru a se ruga împreună la Sfânta Liturghie. Părintele Episcop a oficiat  slujba în sfântul locaș la care au participat mulți credincioși din această localitate balneoclimaterică, dar și bolnavi veniți în stațiune să se trateze.

„Avem în acest oraș o biserică centrală cu hramul «Schimbarea la Față» și de aceea am socotit ca în această duminică să slujim aici ca o prelungire a hramului pe care preoții și credincioșii l-au prăznuit vineri, dar încă suntem sub influența acestui praznic. Ne bucurăm că mulți credincioși au venit nu doar din Herculane, ci și din parohiile învecinate, dar și cei care sunt la tratament și odihnă în această stațiune. Îi mulțumim Mântuitorului că ne-a ajutat ca în această perioadă cu totul specială să venim în sudul eparhiei noastre și să ne bucurăm alături de preoții și credincioșii care se roagă și viețuiesc pe Valea Cernei”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Mântuitorul Iisus Hristos ne cheamă și pe noi ca să ne vindece de toată boala și neputința. I-a vindecat pe cei doi orbi, pe acel om mut, dar ne vindecă și pe noi atunci când cu credință alergăm după El și ne rugăm intens, spunând: «miluiește-ne pe noi Fiule a lui David». Să încercăm să avem o viață duhovnicească intensă și întotdeauna să alergăm la Doctorul suprem al sufletelor și al trupurilor noastre, mai ales că trăim vremuri complicate și se cuvine să venim la biserică cât mai des”, a mai spus Părintele Episcop.    

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul a hirotonit preot pe diaconul George Uscat ce va merge să păstorească în Parohia Goruia cu Filia Giurgiova din Protopopiatul Reșița. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Biserica parohială din Băile Herculane cu hramul „Schimbarea la Față” a fost ridicată în anul 1864. În prezent este vizitată de numeroși credincioși sosiți la tratament balnear atât din țară cât şi din străinătate. În felul acesta ameliorarea sănătății trupești este completată de sănătatea sufletească, regăsită în rugăciunile și slujbele sfintei biserici. Biserica din Băile Herculane prin specificul locului, dar și prin forma ei arhitectonică, precedate de frumoasa pictură şi sculptură bisericească, oferă vizitatorului, cercetătorului şi îndeosebi credinciosului un îmbietor loc de rugăciune şi liniște sufletească.