Biserica „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul

15 September 2021 Off By Pavel Canea
Biserica „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul

Miercuri, 15 septembrie, Biserica „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, ce se află în curtea Centrului Eparhial din Caransebeș și-a sărbătorit hramul. Pentru slujitorii și credincioșii acestui sfânt locaș a fost anul acesta un moment deosebit întrucât la sărbătoarea hramului a fost alături de ei și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Părintele Episcop a săvârșit în această zi de praznic Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia s-au împărtășit mulți credincioși cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La această sărbătoare s-au alăturat și autoritățile locale.

„Astăzi, împreună cu preoții și credincioșii din această parohie ne-am bucurat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pentru că l-am cinstit așa cum se cuvine pe ocrotitorul Banatului, pe Sfântul nostru drag și iubit, Iosif cel Nou de la Partoș. Credem că Sfântul Iosif este cu adevărat ocrotitorul Banatului istoric, păstorind aici în secolul al 17-lea, chiar în timpul pașalâcului de Timișoara. Sfântul Iosif a făcut multe minuni în perioada cât a fost arhipăstor, dar și după ce s-a retras la mănăstirea Partoș. Nici după ce a trecut la cele veșnice nu a încetat să ajute poporul cel dreptmăritor din Țara Banatului, căci în 1656 se mută la cele veșnice, iar din 1956 moaștele lui au fost puse spre închinare în Catedrala Mitropolitană din Timișoara și iată de peste 350 de ani este făcător de minuni tuturor celor ce se roagă cu inimă curată, înfrântă și smerită”, a afirmat Preasfințitul Lucian la final.

Toți cei care au luat parte la bucuria hramului s-au putut închina și la o părticică din moaștele Sfântului Iosif, ocrotitor al Banatului, aduse aici de la Catedrala Episcopală din Caransebeș împreună cu fragmente din moaștele Sfântului Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, ce se păstrează în Catedrala Episcopală. 

După Sfânta Liturghie credincioșii au primit și pachețele cu mâncare din partea Parohiei. „Această biserică a fost construită în anii ’80 în timpul vrednicului de pomenire, mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu, ca și laborator de liturgică pentru elevii seminariști. Așa s-au obținut și aprobările din partea autorităților comuniste din vremea aceea. Din anul 2006 am declarat acest sfânt locaș ca biserică parohială, având un sector arondat din centrul orașului Caransebeș”, a mai subliniat Părintele Episcop.

Sfințirea lăcașului de cult a fost săvârșită la 26 septembrie 1980, de către Preasfințitul episcop vicar Timotei Lugojanul. Iconostasul Bisericii „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din Caransebeș a fost realizat în anul 1978 din lemn sculptat și aurit.