Parohia Cornea are un nou preot

5 September 2021 Off By Herea Darius
Parohia Cornea are un nou preot

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, sâmbătă, 4 septembrie, părintele Constantin Bența a fost instalat ca paroh în Parohia Cornea din Protopopiatul Băile Herculane, fiind transferat de la Parohia Mercina din Protopopiatul Moldova Nouă. Instalarea a avut loc spre orele serii, debutând cu slujba Vecerniei, săvârșită de către părintele protopop Iosif Frenț, alături de un sobor preoțesc, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din această parohie.

„Suntem astăzi aici, pentru a-l instala ca preot paroh în parohia dumneavoastră pe părintele Constantin Bența, care vine din Parohia Mercina, Protopopiatul Moldova Nouă, o parohie în care a avut o activitate frumoasă și nădăjduim căci cu aceeași dragoste, cu aceeași râvnă pentru Biserica lui Hristos va continua activitatea în parohia aceasta, care i-a fost încredințată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.”, a subliniat părintele protopop Iosif Frenț.

În continuare, părintele protopop a înmânat părintelui paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii, îndemnându-l să propovăduiască credincioșilor Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Evanghelie, iar cu cheile bisericii să țină Biserica lui Hristos mai mult deschisă decât închisă și să deschidă, în mod simbolic, sufletele credincioșilor din această parohie și să-i conducă, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe calea mântuirii. Părintele Constantin a citit „Actul de onestitate și fidelitate față de Biserică”, după aceea a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor pentru sprijinul acordat și i-a încredințat pe credincioși că va fi alături de ei și că va sluji cu râvnă în biserica parohială.

„Părinte, din încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, vă dorim să aveți o activitate rodnică și mult folos duhovnicesc în această parohie.”, a arătat părintele protopop.

La acest moment istoric pentru Parohia Cornea au participat autorități locale, dar și un număr însemnat de credincioși, care au venit să-l întâmpine prin rugăciune pe noul păstor de suflete. La final, domnul primar a luat cuvântul și l-a încredințat pe părintele paroh că va fi alături de el, îndemnând și pe credincioși să facă același lucru.

Părintele Constantin Bența s-a născut la 9 martie 1982, în Orșova, județul Mehedinți. A urmat clasele I-VIII în acest oraș. Între anii 1997-2002, a studiat la Seminarul Teologic Ortodox din Arad. Între anii 2003-2007, a fost student la Facultatea de Teologie-Istorie din Caransebeș. După terminarea facultății, în anul 2007, a fost hirotonit preot, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, pe seama Parohiei Mercina din Protopopiatul Moldova Nouă, pe care a păstorit-o până în acest an. Începând cu data de 1 septembrie 2021, a fost numit preot paroh la Parohia Cornea din Protopopiatul Băile Herculane.

Comuna Cornea se află în partea mediană în depresiunea Caransebeș-Mehadia, din cunoscutul culoar tectonic Timiș-Cerna-Bistra. Localitatea este atestată documentar în anul 1539. A făcut parte din Regimentul de graniţă, compania a 8-a, cu sediul aici. Protopopul și cronicarul Nicolae Stoica de Hațeg a fost dascăl și preot în această localitate. Biserica a fost ridicată în anul 1794 din piatră și din cărămidă, în stil baroc, având bolta aplatizată din cărămidă, cu iconostas de zid și este acoperită cu tablă de aluminiu. În prezent, această parohie este de categoria I rural B, având 178 de familii cu 617 credincioși. (Claudiu Românu)