Binecuvântare arhierească pentru credincioșii Parohiei Târnova

18 October 2021 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească pentru credincioșii Parohiei Târnova

În duminica a 21-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de comunitatea din Parohia Târnova, Protopopiatul Reșița. Părintele Episcop a mers în această parohie deoarece nu a mai fost de câțiva ani, iar în această duminică a ales să fie în mijlocul credincioșilor de aici și să se roage împreună cu ei la Sfânta Liturghie.

Ierarhul a oficiat sfânta slujbă în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile fiind date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian a hirotonit întru diacon pe teologul Ioan Sorin Horescu, ce va urma a fi hirotonit joi preot pe seama Parohiei Șopotu Vechi din Protopopiatul Băile Herculane.

La rugăciune au participat un număr mare de credincioși din Târnova, printre care copii și tineri îmbrăcați în haine populare. La momentul potrivit, atât adulți, cât și copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

„Târnova este o localitate foarte mare din județul Caraș-Severin, cu două biserici și doi preoți, două case parohiale și în jur de 1600 de credincioși. Am mai participat la sfinte slujbe, am vizitat inopinat această parohie, dar din 2012 nu am mai slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. De aceea, am socotit ca astăzi să venim în mijlocul credincioșilor de aici să slujim și să ne împărtășim împreună cu Sfintele Taine”, a subliniat Părintele Episcop.

Preasfințitul Lucian a vorbit și despre mesajul evangheliei duminicale. „Mesajul evangheliei de astăzi este unul de actualitate, pentru că această pildă a Semănătorului ne îndeamnă foarte clar să devenim un pământ fertil, bun, în care sămânța Cuvântului Evangheliei să aducă rod însutit. Trebuie să ne câștigăm o inimă curată, bună și smerită, să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu și să rodim întru răbdare, să ne câștigăm îndelunga răbdare și să conlucrăm permanent cu harul Duhului Sfânt, care se găsește întru noi de la primirea Tainei Sfântului Botez”.

Parohia Târnova se află la 9 km nord de municipiul Reșița, reședință a județului Caraș-Severin. Biserica cu hramul Pogorârea Sfântului Duh a fost construită între anii 1938-1942 din piatră și cărămidă pe locul fostei capele din 1887. Din punct de vedere arhitectural aparține stilului baroc, având trei turle după modelul ,,Trei Ierarhi” din Iași. Iconostasul a fost executat din stejar sculptat și decupat de împletituri de către preotul sculptor Liviu Tulcan din Cuptoare-Secu.

Pictura a fost executată de pictorul Andrei Răileanu. Biserica a fost târnosită de Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, în 27 august 1972. Întrucât la biserica actuală s-au făcut unele lucrări de renovare, în anul 2012, în lunea Rusaliilor, aceasta a fost resfințită de Preasfințitul Lucian.