Continuarea proiectului Episcopiei Caransebeșului în contextul Anului comemorativ

8 October 2021 Off By Pavel Canea
Continuarea proiectului Episcopiei Caransebeșului în contextul Anului comemorativ

Proiectul Episcopiei Caransebeșului de a cerceta și sluji în majoritatea cimitirelor din Eparhie, în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, a continuat și vineri, 8 octombrie. Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, a mers în două cimitire din Protopopiatul Reșița, cercetând cimitirele din Parohia Ramna, respectiv Bocșa Română. Aici, Părintele Episcop a participat alături de clericii din Cercul pastoral-misionar Bocșa și credincioșii din cele două parohii la două slujbe de pomenire pentru cei adormiți.

Sfintele slujbe au fost oficiate de părintele Protopop Gheorghe Șuveți, Protopopiatul Reșița, împreună cu un sobor de preoți. La final Preasfințitul Lucian a rostit rugăciunile de dezlegare și a vorbit celor prezenți despre importanța rugăciunilor pentru cei adormiți, dar și necesitatea îngrijirii cimitirelor parohiale.

„Ne bucurăm foarte mult că atât la Ramna, cât și la Bocșa, autoritățile locale sunt într-o strânsă colaborare și conlucrare cu preoții care slujesc și se roagă în aceste parohii. Cimitirele s-au primenit, mormintele sau curățat, au fost făcute alei în interiorul acestora, s-a cosmetizat drumul de acces, pentru că la chemarea preoților, credincioșii au fost receptivi și împreună cu autoritățile locale au reușit aceste lucruri extraordinare”, a subliniat Preasfințitul Lucian.    

„Avem deja o campanie bine cunoscută în Eparhia noastră legată de primenirea, curățarea și sistematizarea cimitirelor parohiale și credem că acest proiect va continua și în ceilalți ani. Astăzi i-am îndemnat pe credincioși și pe preoții noștri să continue, atât slujbele de pomenire în cimitire, parastasele de obște, dar să continue și întreținerea, curățarea și sistematizarea acestui spațiu sacru”, a mai spus Părintele Episcop.

După sfintele slujbe, a avut loc o conferință în care a fost prezentat referatul cu tema „Cimitirul – bun sacru în administrația bisericească – spațiu de meditație și sfințenie în viața credincioșilor” de către părintele Vasilică Mutașcu de la Parohia Fizeș. De asemenea, au mai fost prezentate și două medalioane despre cele mai importante personalități din Bocșa, ce își dorm somnul de veci în cimitirul parohial. La final, au fost dezbătute diverse probleme de ordin administrativ-gospodăresc.

Părintele Episcop a trimis încă nouă delegați, consilieri și protopopi, în întreaga Eparhie, pentru a săvârși slujbe de pomenire, astfel că toți clericii au fost implicați în proiectul desfășurat de Episcopia Caransebeșului în contextul anului comemorativ, cercetându-se și astăzi 20 de cimitire.