Binecuvântare arhierească la hramul Bisericii din Parohia Sacu

8 November 2021 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească la hramul Bisericii din Parohia Sacu

La sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de credincioșii Parohiei Sacu din Protopopiatul Caransebeșului. Părintele Episcop a mers în această comunitate deoarece biserica parohială de aici și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej ierarhul a sfințit Biroul parohial ce a fost construit în ultimii ani în curtea bisericii.

După slujba de sfințire Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială, alături de un sobor de preoți și diaconi. Au participat autorități locale, credincioșii parohiei, precum și copii și tineri îmbrăcați în costume populare.

Pentru că părintele paroh Ianăș Ambruș dimpreună cu bunii săi credincioși au lucrat atât la biserica de zid, cât și la cea spirituală, au primit din partea ierarhului Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

„Îi rugăm pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil să ne ocrotească pe mai departe, dar și pe îngerul nostru păzitor să ne întărească și pe noi atunci când ne rugăm și atunci când uităm să ne rugăm. Totodată Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne dea putere, căci știm că fără El nu putem face nimic. Ne aducem aminte de rugăciunea intensă făcută de Mântuitorul în Grădina Ghețimani, când sudoarea Lui s-a prefăcut în picături de sânge care picurau pe pământ, cum ne relatează Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. În timp ce Mântuitorul se ruga în Ghețimani părăsit oarecum de Sfinții Săi Ucenici și Apostoli, un înger al Domnului L-a întărit”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Și noi avem nevoie de întărire în timpul rugăciunii, dar avem nevoie de o întărire în toate momentele grele și de cumpănă ale vieții noastre, de aceea se cuvine să ne consolidăm relația spirituală cu îngerul nostru păzitor pe care l-am primit atunci când ne-am botezat în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Se cuvine să-i rugăm pe îngerii noștri păzitori să ne ocrotească și să ne ajute să mergem pe mai departe pe calea mântuirii, pe calea care duce la Împărăția Cerului. Îngerul păzitor se roagă pentru noi, așteptând din partea noastră responsabilitate spirituală și verticalitate. Așadar, îl rugăm pe Domnul să ne dăruiască putere și îl rugăm pe îngerul nostru păzitor să fie mereu aproape de noi la rugăciune și în toată vremea”, a mai spus Părintele Episcop.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian a săvârșit și Taina Hirotoniei întru diacon pentru teologul Milan Ristić, ce va fi hirotonit preot pe seama Parohiei Comorâște din Protopopiatul Moldova Nouă.

La final ierarhul a binecuvântat și prinoasele aduse de credincioși în cinstea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Parohia este situată în comuna Sacu, în nordul judeţului Caraş-Severin, la limita dintre acesta cu judeţul Timiş. Datorită dezvoltării satului și măririi comunității de credincioși, în 1838 s-a decis înlocuirea bisericii de lemn a satului cu o biserică nouă, mai încăpătoare și cu o rezistență crescută, zidită prin osteneala credincioșilor. Ea a fost finalizată în anul 1839 și a fost târnosită de Episcopul Caransebeșului Miron Cristea. Vechea biserică de lemn s-a înălţat în anul 1728.