Bucurie duhovnicească pentru Biserica ocrotită de Sfântul Ioan Gură de Aur din Reșița

13 November 2021 Off By Pavel Canea
Bucurie duhovnicească pentru Biserica ocrotită de Sfântul Ioan Gură de Aur din Reșița

Sâmbătă, 13 noiembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de clericii și credincioșii Parohiei „Schimbarea la Față” din Reșița. Ierarhul a ales să meargă în această zi pentru că biserica parohială aniversează 10 ani de la târnosire, 13 noiembrie, 2011 și și-a sărbătorit și cel de-al doilea hram, pe „Sfântul Ioan Gură de Aur”. Cu acest prilej Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Mulți credincioși au participat la sfânta slujbă și s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Cătălin Blidariu ce va merge să slujească în Parohia Dezești din Protopopiatul Reșița. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.   

Cei prezenți la această sărbătoare au avut bucuria să se închine atât la icoana Maicii Domnului ce se păstrează în această biserică, dar și la Icoana Maicii Domnului Paramytia (Mângăietoarea), de la Schitul Bogâltin, copie după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos.

Preasfințitul Lucian a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru părintele ctitor Nicolae Iulian Nicoară, dar și pentru toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici trecuți la Domnul. De asemenea, ierarhul a binecuvântat și prinoasele ce au fost pregătite cu ocazia hramului.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi de ziua Sfântului Ioan Gură de Aur, am slujit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala nouă din Reșița, o biserică impunătoare, o biserică așezată într-un loc foarte frumos, în parcul tricolorului din cartierul Govândari. Așadar, am aniversat astăzi, împreună cu preoții și credincioșii de aici, un deceniu de la târnosirea acestei biserici. A fost o sărbătoare, un hram cu adevărat aici la Reșița și nu am uitat ca în cadrul Sfintei Liturghii să-l pomenim cu multă evlavie și pe părintele ctitor al acestei biserici, părintele Nicolae Iulian Nicoară, care își doarme somnul de veci în curtea acestei impunătoare biserici”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Părintelui paroh Nicolae Hațiegan, precum și celorlalți părinți slujitori, Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit cu această ocazie Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

„A fost o zi frumoasă petrecută astăzi împreună cu preoții și credincioșii reșițeni. Cu multă dragoste l-am cinstit pe Sfântul Ioan Gură de Aur, săvârșind Liturghia acestui sfânt în biserica ocrotită de el. Îi mulțumim Domnului pentru această zi și îl rugăm pe Mântuitorul să ne ajute să citim cu multă atenție și cu multă luare aminte Sfintele Scripturi, luând aminte la omiliile, la predicile, la comentariile Sfântului Ioan Gură de Aur, pentru că sunt o comoară duhovnicească, spirituală, o comoară teologică”, a mai spus ierarhul.

Biserica catedrală din Govândari, aşa cum îi spun reşiţenii, este concepută după modelul bisericii Caşin din București, la inițiativa preotului paroh Nicolae Nicoară. Edificiul este construit în stil neobizantin (plan în cruce greacă cu trei abside de mari dimensiuni). Biserica are cinci turle din care turla principală este ridicată deasupra naosului, în punctul cel mai înalt fiind pictat Pantocratorul. În anul 2014 biserica s-a înzestrat cu un frumos iconostas şi mobilier sculptat dim lemn de stejar. Tot în 2014 s-a pictat Sfântul Altar şi Iconostasul de către Rita Aldea şi fiul ei Dan Vulcan.