Întâlnirea preoților din cercul pastoral-misionar Oravița

12 November 2021 Off By Pavel Canea
Întâlnirea preoților din cercul pastoral-misionar Oravița

În Parohia Broșteni din Protopopiatul Moldova Nouă, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a întâlnit joi, 11 noiembrie, cu toți preoții aparținători cercului pastoral-misionar Oravița. Această întrunire a avut ca principal scop împărtășirea ierarhului cu toți clericii din cercul pastoral. Părintele Episcop dorește să slujească și să se împărtășească cu toți preoții din eparhie pe parcursul întregului an, astfel că în această zi ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Broșteni, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos”.

Părintele Episcop a mers în această parohie ca să săvârșească Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, deoarece nu a mai oficiat aici o Sfântă Liturghie de 11 ani.

„De ziua Sfântului Mare Mucenic Mina am poposit duhovnicește și am slujit Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Broșteni cu toți preoții acestui cerc. A fost o zi de sărbătoare pentru că l-am cinstit pe mucenicul lui Hristos, Mina, care a pătimit pentru Mântuitorul la începutul secolului al 4-lea. El este făcător de minuni, grabnic ajutător și mijlocitor pentru noi și pentru a noastră mântuire înaintea Tronului Preasfintei Treimi”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

La momentul potrivit toți clericii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Deși a fost o zi lucrătoare, la slujbă au luat parte și credincioși din această localitate, printre care copii și tineri ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-am bucurat duhovnicește astăzi împreună cu preoții din cercul pastoral-misionar Oravița, dar și cu credincioșii acestei parohii. Îl rugăm pe Domnul să ne ajute ca să pășim cu binecuvântare în postul Crăciunului, iar la finalul celor 40 de zile să putem cânta și noi nu numai cu buzele, ci mai ales cu inima, imnul îngeresc: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire»”, a mai spus ierarhul.  

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotonit preot pe diaconul Milan Ristić, ce va merge să slujească în Parohia Comorâște din Protopopiatul Moldova Nouă. Părintele Milan este sârb, fiind originar din orașul Bor, Serbia. El a învățat limba română și a studiat teologia la Caransebeș și Timișoara.

În a doua parte a zilei a avut loc o sesiune de comunicări administrative, discutându-se totodată mai multe probleme privind pastorația preoților în această zonă a Episcopiei Caransebeșului.

În Episcopia Caransebeșului clericii sunt împărțiți pe 10 cercuri pastoral-misionare, iar Părintele Episcop va merge pe tot parcursul anului 2021 să slujească Sfânta Liturghie și să se împărtășească alături de toți preoții eparhiei.