Binecuvântare arhierească în Parohia Rusca Montană

13 December 2021 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească în Parohia Rusca Montană

În duminica a 28-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers cu multă bucurie în mijlocul credincioșilor din Rusca Montană, pentru a sluji Sfânta Liturghie și a împărtăși un cuvânt de învățătură și de întărire duhovnicească acestei comunități.

„La biserică au fost foarte mulți credincioși care s-au împărtășit cu Sfintele Taine, printre ei copii și tineri și astfel putem spune că a fost o zi foarte frumoasă și împlinită aici la Rusca. Avem o comunitate foarte mare, nucleul de credincioși din această parohie este foarte activ și biserica este plină în fiecare duminică și sărbătoare pentru că părintele paroh ține flacăra credinței și a slujirii mereu aprinsă”, a afirmat Părintele Episcop.   

La slujbă au participat și autoritățile locale, ctitorii și binefăcătorii bisericii parohiale, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.  

În cuvântul său Preasfințitul Lucian a scos în evidență mesajul evangheliei din această duminică, spunând că „doar venind la Sfânta Liturghie ne vom pregăti pentru cina cea mare în Împărăția lui Dumnezeu. Trebuie să fim mai receptivi la chemarea Mântuitorului și întotdeauna să răspundem afirmativ la cuvintele «Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu… Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu…». Să gustăm din Sfântul Potir, să ne împărtășim cât mai des cu Sfintele Taine, căci adevărata mâncare și băutură este Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos”.

Preasfințitul Lucian a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii, sfântului locaș din Rusca Montană care au trecut la Domnul, dar și pentru cadrele didactice ce au activat la școala din localitate și au plecat la cele veșnice.

Pentru că au fost mulți copii și tineri care au venit la sfânta biserică și s-au împărtășit cu Sfitele Taine, fiind și în perioada premergătoare sărbătorii Nașterii Domnului, Părintele Episcop Lucian le-a oferit acestora mai multe daruri.

Parohia Rusca Montană se află la poalele Munţilor Poiana Ruscăi, iar biserica a fost zidită în anul 1865 prin contribuţia credincioşilor și are ca hram sărbătoarea „Pogorârea Sfântului Duh”. Biserica a fost sfinţită de către episcopul Vasile Lăzărescu la data de 19 septembrie 1937.