Recital de colinde la Parohia „Sfinții Arhangheli” – Reșița

17 December 2021 Off By Herea Darius
Recital de colinde la Parohia „Sfinții Arhangheli” – Reșița

Miercuri, 15 decembrie 2021, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița, a primit colindători, și anume Corul „Mihail Gașpar” al Protopopiatului Ortodox Reșița, condus de pr. Valentin Ionuț Vatră. Astfel, această seară duhovnicească a început la ora 17 cu slujba Vecerniei oficiată de pr. paroh Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței împreună cu pr. Raul Rus de la Parohia Văliug și pr. George Florin Uscat de la Parohia Goruia cu filia Giurgiova. Răspunsurile liturgice au fost asigurate de ceilalți membri ai corului.

La sfârșitul slujbei, pr. Valentin Ionuț Vatră, de la Parohia Valeapai, a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit celor prezenți despre rugăciune și iubire. Astfel, părintele a spus că „perioada postului trebuie să fie însoțită în primul rând de rugăciune iar în al doilea rând de iubire față de aproapele.” De asemenea părintele a mai amintit și faptul că „rugăciunea pe care o înălțăm lui Dumnezeu trebuie să aibă ca finalitate apropierea de Dumnezeu, iar la această apropiere un rol important îl are și Sfânta Spovedanie.”

Seara duhovnicească a continuat cu miniconcertul de colinde susținut de Corul „Mihail Gașpar”, care timp de 30 de minute a încântat auzul și sufletele credincioșilor prezenți cu o serie de colinde tradiționale românești.

La finalul acestei seri duhovnicești, pr. dirijor Valentin Ionuț Vatră a mulțumit pr. paroh Gheorghe Șuveți și preoților coslujitori Cristian Manole și Florin Cosmin Cosma pentru invitație, iar celor prezenți le-a urat sărbători binecuvântate și cu sănătate. De asemenea pr. paroh Gheorghe Șuveți a mulțumit corului pentru bucuria adusă prin colinde în sufletele enoriașilor parohiei dar și credincioșilor pentru că au venit în număr mare. Din partea Consiliului Parohial a luat cuvântul domnul profesor Dănilă Oberșterescu care pe lângă faptul că a mulțumit membrilor corului, a amintit și de importanța colindului și a colindatului în tradiția ortodoxă românească. A subliniat faptul că „această seară a fost una minunată deoarece a adus mai aproape bucuria Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos prin căldura și dragostea cu care au fost interpretate colindele noastre românești.”

Corul Protopopiatului Ortodox Reșița și-a luat denumirea de Corul „Mihail Gașpar” în anul 2018 odată cu Centenarul Marii Uniri în amintirea vrednicului protopop al zonei, Mihail Gașpar, care a fost unul din membri de seamă al comunității și delegat la Marea Unire. De asemenea amintim aici și faptul că de foarte multe ori Corul „Mihail Gașpar”, într-o formație restrânsă, participă la diferite seri duhovnicești sau instalări de preoți în parohiile protopopiatului, făcând, și pe această cale, o adevărată misiune pastorală prin mesajul liturgic sau prin intonarea pricesnelor și a colindelor românești. (Pr. Cristian Manole)