Binecuvântare arhierească la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Reșița

3 January 2022 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Reșița

Parohia din cartierul Moroasa-Luncă a municipiului Reșița are hramul principal sărbătoarea „Sfântului Vasile cel Mare”, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Întrucât Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit în prima zi din an la Catedrala Episcopală din Caransebeș, a mers în a doua zi să fie alături de preoții și credincioșii acestei parohii, pentru a se bucura împreună de sărbătoarea hramului. Părintele Episcop obișnuiește să meargă la Praznicele Împărătești și în municipiul reședință de județ, iar la început de an civil a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni” Moroasa Luncă – Reşiţa.

„În duminica dinaintea Botezului Mântuitorului Hristos am poposit duhovnicește în această biserică nouă, construită cu multă jertfă și osteneală în ultimii ani. Ne bucurăm că avem aici și o biserică vie, un nucleu de credincioși foarte activ și dinamic, care vine în fiecare duminică și sărbătoare la Sfânta Liturghie. Așadar, ca o prelungire a hramului am liturghisit astăzi cu mare bucurie aici și le-am împărtășit credincioșilor un cuvânt de învățătură”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Ierarhul a oficiat sfânta slujbă alături de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Au participat mulți credincioși din întreg orașul printre care copii și tineri ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Făcând referire la predica Sfântului Ioan Botezătorul, Părintele Episcop a mai spus la final că trebuie „să-L rugăm pe Domnul să ne dăruiască putere, sănătate, întru toate bună sporire, dar mai întâi să ne pocăim cu adevărat, rămânând ancorați în biserica moșilor și strămoșilor noștri și apelând permanent la Taina Pocăinței, la «botezul lacrimilor». Să ne recunoaștem păcatele și cu inima curată, înfrântă și smerită să ne cerem iertare și să ne apropiem cât mai des de Sfintele Taine, de Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos”.

Parohia din cartierul Moroasa-Luncă a municipiului Reșița a fost înființată în anul 2002, iar piatra de temelie a noului lăcaș a fost pusă de Preasfințitul Episcop Lucian, la 4 aprilie 2007. Biserica a fost ridicată în stil bizantin cu o turlă centrală între anii 2009-2014, cu iconostasul din lemn de stejar și are și al doilea hram, sărbătoarea „Sfinţilor Martiri Brâncoveni”. Părintele Episcop Lucian a târnosit-o în data de 6 octombrie, 2019.