Binecuvântare și rugăciune în Parohia Valeapai

20 February 2022 Off By Herea Darius
Binecuvântare și rugăciune în Parohia Valeapai

În Duminica a 2-a din Triod, a Întoarcerii Fiului Risipitor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Valeapai, Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej, ierarhul  a binecuvântat lucrările de restaurare, efectuate în ultimii ani, la pictura sfântului locaș cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” , după care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie.

A fost o zi de aleasă bucurie pentru această comunitate euharistică. Autoritățile locale, fiii satului, membrii consiliului și comitetului parohial, dar și copii și tineri s-au reunit la Valeapai, deși satul este îmbătrânit și depopulat. Mai sunt doar aproximativ 130 de credincioși în Valeapai. Am resfințit această biserică în anul 2013, 17 august, pentru că hramul este Adormirea Maicii Domnului. Prima sfințire a fost sfințită de episcopul Vasile Lăzărescu în 15 august 1949. Deși biserica datează de la 1834, considerăm că este cea mai nouă biserică din eparhia noastră, deoarece s-a sfințit interiorul bisericii, s-au binecuvântat icoanele care împodobesc interiorul bisericii și catapeteasma”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

La slujbă, au participat autorități locale, dimpreună cu un număr mare de credincioși. Slujba a fost împodobită prin răspunsurile liturgice date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Părintele Episcop Lucian a sfințit cu acest prilej și casa parohială, ce a fost recent achiziționată și renovată. 

Pentru eforturile depuse în restaurarea picturii, dar și renovarea casei parohiale, părintele paroh Ionuț Vatră a fost hirotesit sachelar, iar ctitorii și binefăcătorii au primit din partea chiriarhului diplome de recunoștință. Cu privire la părintele paroh, ierarhul și-a exprimat mulțumirea pentru activitatea desfășurată cu consecvență și implicare:

Îi mulțumim Mântuitorului Hristos pentru că ne-a ajutat să găsim și la Valeapai un preot stabil. În ultima vreme, părintele Ionuț Vatră a amenajat și casa parohială pe care am binecuvântat-o și ne bucurăm că locuiește în parohie, în mijlocul credincioșilor buni și harnici.”

În continuare, Părintele Episcop a vorbit despre perioada Triodului, ca o chemare la pocăință și a subliniat importanța rugăciunii făcute cu smerenie și cu dorința reală de a ne întoarce la Dumnezeu, asemenea rugăciunii făcute de fiul risipitor:

Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne primească și pe noi pentru că fiecare avem rătăcirile noastre, păcatele noastre, răutățile noastre. Perioada Triodului ne cheamă pe toți la pocăință, ne cheamă pe toți la întoarcere în casa Părintelui ceresc. Chiar dacă, din când în când, ne depărtăm de poruncile lui Dumnezeu și săvârșim păcate și răutăți, este vremea pocăinței. Fiul risipitor din Evanghelia de astăzi ne cheamă şi pe noi să spunem acelaşi gând şi aceeaşi rugăciune scurtă, dar profundă: «Părinte ceresc, am greşit la cer şi înaintea Ta. Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău, fă-mă ca pe unul din argaţii Tăi.». Fiul risipitor s-a rugat aşa şi Tatăl ceresc L-a primit. Şi noi, dacă ne rugăm după modelul acesta, credem că vom fi primiţi în Împărăţia lui Dumnezeu”.

Satul Valeapai se situează în nordul judeţului Caraş-Severin, la 7 km nord de Ramna. Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” (monument istoric) a fost construită în 1834, în stil baroc. Pictura a fost realizată de Teodor Săiman în 1834 şi de un pictor necunoscut în 1886, în timpul păstoririi preotului Basiliu Popovici (1863-1898), iar în ultima perioadă a trecut printr-un amplu proces de restaurare.