Popas duhovnicesc la Marginea Lend în prima duminică din Triod

13 February 2022 Off By Herea Darius
Popas duhovnicesc la Marginea Lend în prima duminică din Triod

În Duminica Vameșului și Fariseului, prima din Triod, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul beneficiarilor Căminului pentru Persoane Vârstnice  Reșița și a credincioșilor care frecventează biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul reșițean Marginea Lend. Cu acest prilej, chiriarhul,  înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în prezența domnului Lucian Dunăreanu, director al Căminului pentru Persoane Vârstnice Reșița, ostenitorilor căminului și unui număr mare de credincioși.

Pentru frumoasa misiune pastoral-misionară, dar și edilitar-gospodărească desfășurată pe parcursul a 15 ani de slujire în parohia reșițeană, părintele paroh Moise Linu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii bisericii și casei parohiale nou construite au primit din partea ierarhului „Diplome de recunoștință”.

Slujba a fost împodobită prin răspunsurile liturgice date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În continuare, ierarhul a sfințit noua casă parohială ridicată în curtea căminului, ridicată cu multă jertfă din partea părintelui Moise Linu, după cum însuși ierarhul subliniază:

După Sfânta Liturghie, am sfințit casa parohială, aflată în imediata apropiere a bisericii, pentru că părintele Moise Linu s-a ostenit foarte mult, slujind vreme de 15 ani în Biserica «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel» și ridicând, cu multă jertfă, această casă parohială”.

Pentru toată bucuria duhovnicească din cadrul Sfintei Liturghii și pentru perioada premergătoare Postului Mare care tocmai a început, Părintele Episcop a mulțumit lui Dumnezeu și a îndemnat toți credincioșii la înmulțirea rugăciunii făcute cu smerenie, asemenea vameșului din Evanghelia primei duminici a Triodului:

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă petrecută în mijlocul credincioșilor din această parohie și Îl rugăm pe Domnul să ne ajute să pășim cu multă bucurie duhovnicească în această perioadă a purificării și a curățirii duhovnicești, pentru că perioada Triodului este perioada cea mai aleasă din cursul anului bisericesc, fiind perioada în care noi ne pregătim intens pentru a ne răstigni împreună cu Hristos și pentru a învia împreună cu Hristos, pentru că Învierea lui Hristos este și învierea noastră. Prima duminică din perioada Triodului ne îndeamnă pe toți la smerită cugetare, la rugăciune smerită, la o atitudine potrivită pe care ar trebui să o avem atât în biserică, cât și acasă atunci când intrăm în dialog cu Dumnezeu, căci ce este rugăciunea? Vorbirea minții cu Dumnezeu. Atunci când vrem să intrăm în dialog cu Dumnezeu, trebuie să ne deschidem inima, dar inima noastră trebuie să fie inundată de smerenie și pocăință”.

Bătrânii din cămin, în preajma marilor sărbători creștine, sunt cercetați de Părintele Episcop Lucian, care le aduce daruri și mângâieri duhovnicești.

Biserica, prin asistența duhovnicească adusă de părintele Moise Linu, și vizitele Preasfințitului Părinte Lucian sunt foarte importante pentru bătrânii noștri. Mulțumesc Părintelui Episcop pentru grija pe care le-o acordă beneficiarilor noştri. În singurătate, boală şi încercare, grija ierarhului este un balsam pentru ei”, a precizat domnul Lucian Dunăreanu, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice  Reșița.

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din incinta Căminului pentru persoane vârstnice Marginea Lend din  Reşiţa s-a zidit între anii 2000-2004 și deservește atât beneficiarii căminului, cât și o comunitate parohială formată din 256 familii cu 989 credincioși.