Comuniune în rugăciune la Soceni

17 March 2022 Off By Herea Darius
Comuniune în rugăciune la Soceni

Programul eparhial de intensificare a rugăciunii în viața Bisericii continuă în Episcopia Caransebeșului. Astfel, miercuri, 16 martie, cei 25 de preoți ai Cercului pastoral-misionar Reșița Nord s-au reunit în rugăciune la Parohia Soceni din Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej  Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Taina Sfântului Maslu în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La slujbă au participat autorități locale precum și un număr mare de credincioși, răspunsurile fiind date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de învățătură rostit la final, Părintele Episcop Lucian a subliniat importanța intensificării rugăciunii în viața Bisericii, îndeosebi în perioada Postului Mare și în aceste vremuri de tulburare:

„Este foarte important să oficiem în această perioadă Taina Sfântului Maslu și credem că Sfintele Liturghii pe care le săvârșim în Postul Mare sunt importante în privința comuniunii euharistice, avem în această perioadă 3 liturghii, fiind îndemnați și peste săptămână să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului la Liturghia Darurilor înainte sfințite, dar și sâmbăta și duminica la cele 2 liturghii sfințitoare, și credem că, în Anul acesta omagial al rugăciunii în viața Bisericii și în viața creștinului, este important să ne rugăm mai mult, mai intens, unii pentru alții, să ne purtăm sarcinile unii altora pentru că vedem în jurul nostru atâta suferință, atâtea necazuri, boli, probleme, primejdii, războaie, încercări, provocări, și credem și mărturisim că, prin oficierea Sfintei Liturghii și prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, Dumnezeu Se va milostivi spre noi și va trimite pace înlăuntrul nostru și pace pe Pământ, între oameni și între popoare. Așadar, nu numai în perioada Postului Mare, dar mai ales în această perioadă, suntem chemați la rugăciune intensă, și pentru că ne aflăm în Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii, pe care îl punctăm în eparhia noastră prin oficierea Sfintelor Liturghii și prin oficierea acestor Sfinte Masluri în cât mai multe parohii, comunități euharistice din cuprinsul Banatului de Munte. Le mulțumim preoților din acest cerc pastoral-misionar Reșița Nord, le mulțumim profesorilor de religie, le mulțumim angajaților neclericali din parohiile arondate acestui cerc pastoral-misionar și le mulțumim credincioșilor din Parohia Soceni și părintelui paroh Gheorghiță Cosmin pentru implicare și pentru dragoste. Biserica a fost arhiplină, neîncăpătoare, a fost o seară minunată în care am trăit cu adevărat această sfântă slujbă și toate rugăciunile care s-au rostit în cadrul Tainei Sfântului Maslu.”.

Ierarhul a mai subliniat faptul că rugăciunile înălțate trebuie săvârșite cu smerenie și pocăință, conștientizând că fiecare dintre noi este păcătos și că trebuie să acordăm mai multă atenție păcatelor noastre, și nu ale aproapelui:

Avem nevoie de sănătate sufletească și trupească, avem nevoie de tămăduire, avem nevoie de iertarea păcatelor. Cel dintâi dintre păcătoși sunt eu, și fiecare dintre noi trebuie să spună același lucru. Împreună cu Sfântul Efrem Sirul, să spunem ca Dumnezeu să ne ajute să vedem bârna din ochiul nostru și să mai lăsăm paiele din ochiul aproapelui. «Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești.»”.

Totodată, suntem îndemnați să urmăm învățăturilor apostolului Iacov care, în capitolul 5 al epistolei sale, sfătuiește ca, în boli și suferințe, rugăciunea săvârșită cu credință să fie intensificată:

„I-am pomenit nu numai pe cei prezenți, ci ne-am rugat în taină, dar și cu glas, pentru cei răniți în războiul din Ucraina, ne-am rugat pentru cei aflați în suferință și pentru cei care sunt răstigniți pe patul de spital și țintuiți la pat în spitale, azile și acasă. A fost o seară duhovnicească de excepție, pentru care le mulțumim tuturor pentru implicare, inclusiv autorităților locale, care au fost alături de noi, și tuturor celor care iubesc Biserica, iubesc rugăciunea. «Este cineva în suferință», ne spune apostolul Iacov, ruda Domnului, « să se roage». Noi suntem în diferite suferințe și avem diferite necazuri și am socotit de bine ca, în Postul Mare, să ne rugăm mai mult, mai intens, mai consistent. Îl rugăm pe Domnul să asculte rugăciunile noastre și să le împlinească, să ne dăruiască tuturor sănătate sufletească și trupească, iertare de păcate și să ne facă parte de un loc în Împărăția Luminii și Învierii Mântuitorului Hristos”.

Cercul pastoral-misionar Reșița Nord cuprinde 19 parohii cu 25 de preoți și este coordonat de părintele Sorin Bușoi de la Parohia „Schimbarea la Față” – Govândari din Reșița.

De asemenea, în celelalte  9 cercuri pastoral-misionare au fost săvârșite 9 Sfinte Masluri, de către părinții consilieri, inspectori și protopopi.